Friday, December 18, 2009

I missed the boat.

Where shall I find the strength, I wonder?

Friday, December 11, 2009

Kakik.

Hari ini genap setahun datukku, Allahyarham Hj. Ikhwan bin Hj. Sangit meninggalkan aku dan keluarga dan sanak saudara tercinta.

Aku teringat, tahun lepas, berita menyedihkan ini dikhabarkan oleh ibu sebaik sahaja aku selesai supplementary exam. Aku tak terkata apa-apa, sedih, dan bergegas pulang dari Johor Bahru ke Selangor pada petang itu juga.

Aku agak rapat dengan Allahyarham. Allahyarham suka bertanya tentang cita-cita dan perancangan hidup kepada setiap cucunya, tak kira umur, dan sering gelak bersama-sama apabila diberi jawapan-jawapan nakal oleh cucunya. Barangkali itu cara Allahyarham mendidik dan menyampaikan pesanan secara tak lansung, mendewasakan cucunya tentang cabaran dan dugaan hidup di masa depan, barangkali...

Allahyarham dulu cukup garang. Aku teringat masa kecil dulu, Allahyarham menyimpan jambang dan janggut yang panjang, sehingga digelar oleh masyarakat sekeliling 'Tuk Janggot'. Aku, secara naive-nya, pernah menganggap pahlawan Tuk Janggut dalam sejarah Tanah Melayu itu adalah datukku tatkala pertama kali mendengarnya! Allahyarham sangat strict dalam memastikan cucu-cucunya, terutama yang lelaki, untuk bersembahyang jemaah. Aku pernah dihambat kerana tengok doraemon ketika azan maghrib. Tapi, lama-kelamaan, garangnya mulai sejuk, dah tua barangkali, dan rasanya adikku Anis Arina dan Fareez Daniel mungkin tak pernah dimarahi oleh Allahyarham.

Bila tiba hari lebaran, Allahyarhamlah yang paling sibuk. Awal-awal puasa lagi Allahyarham akan menelefon dan bertanya adakah cucu-cucunya akan beraya dirumahnya, walaupun Allahyarham tahu giliran raya anak-anaknya. Allahyarham akan memasang pelita dan beli banyak mercun. Entah mana dapatnya. Malam tujuh likur, setelah pulang dari masjid, Allahyarham akan duduk di tangga dan melihat gelagat cucu-cucunya bermain, bercakap-cakap dalam bahasa Jawa pekat campur Melayu pelat.

Aku adalah antara cucunya yang kurang mahir berbahasa Jawa. Jadi Allahyarham cuma cakap Melayu pelat denganku. Aku masih teringat, betapa jernihnya mata Allahyarham bila aku khabarkan kepadanya tentang berita aku diterima masuk ke universiti luar negeri, belajar 'doktor'. Allahyarham begitu gembira, sering memberitahu orang kampung biarpun mereka tak kenal siapa aku. Walaupun Allahyarham tak berapa faham sebenarnya, kerana beberapa maklumat tentang perjalanan pengajianku agak asing buatnya, tapi perkara asas dia faham - universiti, luar negeri, doktor. Satu-satunya orang dalam keluarga besarnya yang pernah menjejakkan kaki ke universiti.

Aku masih teringat saat Allahyarham menghantar aku di KLIA. Allahyarham tak putus-putus memberikan nasihat. Kadang-kadang, aku tergelak bila memikirkan saat itu. Mana taknya, aku rasa, akulah yang paling banyak membawa 'rombongan menghantar'. Barangkali seluruh sanak saudara dari kedua-dua belah pihak hadir, kecoh juga hari itu. Biarlah, aku gembira dan aku bangga, bukan kerana ramainya orang yang menghantar aku, tapi kerana aku dapat buat something yang boleh dibanggakan oleh seluruh ahli keluargaku - seorang anak kampung belajar tinggi-tinggi. Kejayaanku bukan untuk aku, tapi untuk mereka semua.

Dan segala-galanya bermain kembali, saat aku turut serta memandikan jenazah Allahyarham. Hampir menitis air mata ketika itu, wajah Allahyarham menasihati aku, membelai aku disaat kecil, mendidik aku mengaji Al-Quran dan sembahyang, bergurau denganku, silih berganti pada setiap detik... alangkah pilunya hari itu, alangkah sedihnya perjalanan menghantar jenazah ke liang lahad...

Aku agak terkilan kerana Allahyarham tak sempat melihat aku graduate, kerana Allahyarham sering bertanya-tanya tentang hari dimana semua orang pakai jubah (conferment of degree/convocation). Agak terkilan kerana banyak lagi benda-benda yang tak dapat aku tunjukkan kepadanya, tak dapat melihat beliau tersenyum bangga...

Dan malam ini, aku rindu padanya.

Kutitipkan doa dan salam rindu padamu. Moga ruhnya dicucuri rahmat.

Al-fatihah.



Wednesday, December 02, 2009

hehe.

When I was about 5 years old, I wanted to be a navy officer, just like my father, firing torpedoes and missiles from the frigate/corvette-class battleship.

When I entered the primary school, I wanted to be an astronaut, imagining myself in the space-suit everytime i wore the motorcycle helmet.

When I was in Primary5, I fancied the idea of becoming the future Prime Minister of Malaysia, in which had made my late-grandpa clueless for about 2-3 minutes.

When I left Sitiawan for boarding school, I decided my future job would be somewhere in engineering field.

When I was contemplating between Nihongo and Deutsch as my third language subject, a dear friend of mine has helped me to choose the latter one, in which the decision has pretty much shaped my interest for the two to three following years.

When I left Germany in 2003, I had pledge myself to be an automotive engineer, with a vow to revamp Proton until it is listed among the giants of automotive industry in the world.

When I was in Form 5, I reverted back to my childhood dream of becoming a navy officer, but this time as a submarine commander, even though there was no single subs habouring at our coastline at that moment.



And now, here I am, preparing myself to be a medical doctor... life is interesting, don't you think?

Monday, November 30, 2009

=)


Semoga berbahagia dan berkekalan hendaknya. Semoga rumah tangga yang bakal dibina nanti diberkati oleh Tuhan yang maha Esa.

hehe.

He's my senior, and she's my junior. But they're both wayyy older than me.

Dr. Afif & Dr(to be) Irma

Saturday, November 28, 2009

home

There was a house, and there was a place where people call home.

It's one of the most basic, natural, primitive instincts, they say; that we, human, need shelter.

A place where we feel secure, we feel, well, at home.

It has been a while since the last time i felt at home.

You see,i miss home, lately.

Not so much of the physical aspect, or for that matter, that particular home somewhere in Perak,

but, rather, the atmosphere and the ambience that surrounds it

the familiarity that ensures me

the warmth of its hospitality

the home of my soul

i miss that home

a limitless space, bound by love and compassion, roofed by hope, and floored by the truth.

it's such an irony, i know, for most of you guys who are dear to me.

i'm just any bloke, you see,

who might trip and fall,incessantly, whenever chance wishes me to be

oh well

i miss home

and everything in it.

Saturday, November 07, 2009

Final Battle

Salaam, dear readers!
  1. Written Summative General Practice & Psychiatry
  2. Written Summative Obstetric and Gynaecology & Paediatrics
  3. OSCE General Practice & Psychiatry
  4. OSCE Obstetric and Gynaecology & Paediatrics
  5. Vertical Integrated Assessment a.k.a the whole-4years-thingy exam
This is it! The final battle. Wish me all the best guys!

And, Isha-Allah, if I made it through, my fifth year would be roughly as follows:
  1. Obstetric & Gynaecology, Paediatric (again?)
  2. General Surgery , JB
  3. Internal Medicine, Box Hill Hospital, AU.
  4. Geriatric, Dandenong Hospital, AU.
  5. Emergency & Anaesthesia, JB
  6. Elective (General Medicine/Pathology/Paediatric) Ipoh
  7. Holiday
For those who are not familiar with the Monash medical curriculum; there are actually no exams for our fifth/final year. The final exam would be the 4th year exams. Fifth year is dedicated for preparing/gearing up the student to become a full-fledged doctor.

So, I guess, you might now have some idea on how stressful I am at this very point. Nonetheless, I am a creature who needs stress in my daily life; otherwise I would be dull and barely functional.




..and, on a more lighter side, I would like to share with you my all-time favourite movie (since 2006) , Gie.




"happy; is the people without history... kata Dawson...dan sejarahwan adalah orang yang harus mengetahui dan mengalami hidup yang lebih berat"

Thursday, October 15, 2009

exams

Rasa-rasanya, musuh yang paling besar dalam menghadapi peperiksaan yang bakal menjelang adalah diri sendiri.

Musuh yang bagaimana? Perasaan gugup dan tak yakin, mungkin.

Oh, dan juga kerap dihantui oleh kesalahan-kesalahan yang lepas-lepas.

Semua ini, jika berlaku, bolehlah dikira dosa besar dalam perperiksaan, apatah lagi bila ianya perperiksaan amali, seperti OSCE (Objective-Structured Clinical Exam).

Jujurnya, aku ini seorang yang gugup dan darah gemuruh. Ada sedikit fobia untuk bergaul dalam khalayak ramai, apatah lagi jika diminta memberikan ucapan. Barangkali itulah sebab banyak masa aku habiskan bersosial dengan buku-buku, menulis dan menyendiri.

Dalam sesi feedback untuk exam yang lepas, beberapa examiners, yang juga merupakan tutor, telah memberikan komen

"I'm not satisfied with you, fitri, it seems like you're totally blur and freaked out in there. What's wrong? I'm expecting more from you."

"you're not like this during my class or in the wards. What makes you so nervous during exams?"

"bla bla bla"

Aku tak tau.

I don't know, my dear readers.

Exam anxiety, maybe.

Entahlah, apa yang aku perasan, aku gugup apabila diminta bercakap. Flight of ideas, soft spoken, indecisive, susunan idea yang berkecamuk; membuatkan aku nampak macam orang bodoh dan bahlul, tapi nak bercakap juga.

Dan mungkin kerana itu, aku sering mengelak jika diminta berdebat, atau diminta beri pendapat. Aku lebih selesa untuk meluahkan dalam bentuk penulisan. Tapi, aku cukup suka untuk mendengar pendapat orang lain, cukup berminat melihat orang berdebat.

Oh ya, aku cukup mengagumi mereka yang boleh berdebat dengan baik sekali. Alangkah berharga sekali kurniaan Tuhan pada mereka itu!

Doctor ought to be confident, i mean, c'mon man, if you are not confident with yourself, do you expect your patient to be confident in you? have faith in all you do? Follow what ever your decision? Heaven(aku tukar perkataan dia) no!- kata seorang rakan.

How to be confident?...Learn to love yourself more, pal! That's why most girls love bad boys, it's all in their confidence - kata seorang rakanku yang lain pula. (pulak dah!)

Isk.

Worst case scenario, mungkin aku akan telan beberapa pil beta-blocker sebelum exam. =)

Pohon doa sahabat-sahabat sekalian. Ma'a taufiq wannajah fi imtihan.

All the best, semua!

Friday, October 09, 2009

light

How great the wonders of the heavens
And the timeless beauty of the night
How great — then how great the Creator?
And its star like priceless jewels far beyond the reach of kings
Bow down for the Shepard guiding him home

But how many eyes are closed to the wonder of this night?
Like pearls, hidden, deep beneath a dark stream of desires
But like dreams vanish with the call to prayer
And the dawn extinguishes night – here too are signs
God is the light
God is the light

How great the beauty of the Earth and the creatures who dwell on her
How great — then how great the Creator?
As it’s mountains pierce the clouds high about the lives of men
Weeping rivers for thousands of years

But how many hearts are closed to the wonders of this sight?
Like birds in a cage, asleep with closed wings
But as work stops with the call to prayer
And the birds recite – here too are signs
God is the light
God is the light

How great the works of man and the things he makes
How great — then how great the Creator?
Though he strives to reach the heavens he can barely survive
the wars of the world he lives in

Yet how many times he’s tried, himself to immortalize?
Like his parents before him in the garden of Eden
But like the sun sets with the call to prayer
And surrenders to the night here too are signs
God is the light everlasting
God is the light everlasting
God is the light everlasting
God is the light everlasting


God is the light - Yusuf Islam

Monday, October 05, 2009

something light

Semalam, buat julung kalinya, aku menjejakkan kaki ke Singapura, atau nama rasminya Republic of Singapore, kata kawanku itu.

'Lawatan sosial' kukatakan kepada pegawai imigresen. Dan dia sengih sahaja.

Memang pun, memang aku pergi atas sebab lawatan sosial. Memenuhi undangan rumah terbuka kawan.

Dan, ketika sembang-sembang bersama beberapa kenalan baru di sana, aku lontarkan satu persoalan yang, sepanjang ingatan aku, sudah berbelas-belas tahun bermain-main difikiranku.

"Mana datangnya nama 'Singapura'? Memang, menurut hikayat, Sang Nila Utama ternampak singa di pulau ini. Tapi, tak ada seekor singa pun di Singapura, bahkan tak ada seekor pun di rantau asia tenggara ni!"

Jawapan selamba dari salah seorang antara mereka " Dia ingatkan dia ternampak seekor singa, tapi, bila pergi dekat-dekat, ia hanyalah kucing. Jadi, nah! a pretending lion - singapura!"

-__-

terima kasih, tuan rumah!

Tuesday, September 15, 2009

langit yang luas

Bila aku memandang ke langit
dan melihat awan-awan kecil yang comel berarak
meredah ganasnya sinaran sang mentari
sedarlah aku akan kerdilnya diri ini;
seorang hamba hina berjalan megah
mendabik dada merasa tuah
di bumi yang tanahnya berdarah

Bila aku merasai hangatnya bahang mentari
insaflah aku akan sunyinya hati ini
merasai kehangatan kasihNya menjalar
di segenap tubuhku
saatnya kesejukan hati dan keheningan nurani membisu
berserta alam yang kaku dan haru-biru

Bila aku menatap wajah-wajah mereka yang aku sayang
dan menyedari garis-garis cemburu oleh waktu yang hilang
sedarlah aku bahawa waktu mungkin tidak lama
mungkin esok ataupun lusa
apakah masih ada harapan di sana?
berserta amalanku yang tiada?

redahlah sisa-sisa ini dengan hati yang luas
atau mata yang mendung.

aku tidak punya apa-apa, bagiku jua tidak ada apa-apa.

Monday, September 07, 2009

all the best!

Buat adikku Anis Arina,

selamat menghadapi UPSR esok.

semoga dipermudahkan.

semoga berjaya.

You know that I'll always pray for you.

semoga ini menjadi langkah pertama dalam mengejar cita-cita menjadi seorang doktor gigi! =)



Saturday, September 05, 2009

a small step for man...

Baru sebentar tadi, aku telah buat satu keputusan yang sangat besar dalam sejarah hidupku.

Apakah itu, cukuplah setakat itu sahaja.

Kalau tak mahu beritahu, mengapa mengada-ngada post dalam blog ini?

Kerana, aku fikir, ia antara batu aras, milestone yang besar dalam hidup aku. Jadi, aku perlu rekodkan.

Semoga itulah keputusan yang terbaik.

Aku mohon Rahmat dan Petunjuk-Mu.

Thursday, September 03, 2009

doktor / mesin

Aku sedang dalam proses untuk menghabiskan buku 'Dari Beirut ke Jerusalem', karya Dr Ang Swee Chai.

Karya asal sebenarnya dalam bahasa Inggeris, tetapi yang dapat aku pinjam hanya edisi bahasa Melayu. Tak apalah, next time, InsyaAllah. (Aku, seboleh-bolehnya, suka baca buku dalam bahasa asalnya, kerana masih pristine :D )


Sebuah buku yang menarik, memperihalkan seorang doktor pakar bedah ortopedik yang menawarkan khidmat sebagai sukarelawan perubatan di tengah-tengah konflik perperangan Israel-Lebanon. Turut dimuatkan ialah pengalaman menyaksikan dan menghadapi mangsa-mangsa penyembelihan 'Shabra dan Shatila 1982'.

Rupa-rupanya, pengalaman bersama-sama rakyat Lubnan dan Palestin bukan sahaja mampu menggugah naluri kemanusiaan dan keibuan beliau, tetapi, lebih daripada itu, memaksa doktor itu memikirkan semula ideologi yang kental dipegangnya sebelum ini.

Buku ini mempunyai pelbagai sisi yang menarik untuk dikaji. Pertama, pastinya, sisi kekejaman tentera Israel dan ketragisan perang itu sendiri.

Kedua, bagaimana pandangan seorang Cina Kristian yang selama ini percaya kepada Zionisme, baik dari segi ideologi mahupun operasi ketenteraan, terhadap isu perjuangan Palestin.

Ketiga, dan yang unik tentang buku ini, menggambarkan bagaimana tanpa nilai kemanusiaan, ilmu pengetahuan tidak bererti apa-apa.

Ketika beliau sedang menuntut di medical school, apa yang tergambar di fikiran beliau ialah, tidak ada apa yang hebat sangat menjadi doktor. Hakikatnya, profession ini tidak lebih dari seorang juruteknik, sama sahaja seperti juruteknik jentera ataupun kereta. Bezanya, yang dirawat ialah manusia dan bukannya mesin.

Tetapi, perbezaan itulah sebenarnya yang membawa seribu satu erti 'menjadi' doktor. Bahawa yang dirawati ialah manusia; yang punya sisi emosi dan perasaan.

Kalau prinsip rawatan bergantung hanya semata-mata kepada tanda-tanda fizikal, dan dibantu oleh ujian-ujian diagnostic yang lain seperti x-ray, full blood count, serum electrolyte dll. ; tidak ada bezanya doktor dan juruteknik.

Bukanlah kita mahu mengkelas-kelaskan pekerjaan, tidak, tapi apalah ertinya...

apalah ertinya doktor, yang juga seorang manusia, berfungsi seakan-akan seperti sebuah mesin?

Teringat kata-kata sinis Dr. Jeyarajah '...any donkey can be a doctor, you don't need a genius'

Monday, August 31, 2009

Leibniz

Gottfried Wilhelm Leibniz adalah seorang ahli matematik berbangsa Jerman yang terkenal sebagai ilmuwan yang serba boleh. Minat beliau tidak tertumpu semata-mata kepada bidang matematik, malah, lebih dari itu, menjangkau ke bidang falsafah, linguistik, teologi dan juga agama.


Antara adikarya ahli matematik itu ialah differential and integral calculus dan beberapa teori dan hukum fizik seperti dynamics.


Leibniz dibesarkan pada sekitar pertengahan abad ke 15. Pada ketika itu, kepesatan ilmu matematik dan juga cabang-cabang sains didominasi sepenuhnya dalam bahasa Perancis dan Latin. Leibniz memulakan persekolahan dan juga alam universiti dalam suasana masyarakat Jerman yang ta’asub kepada bahasa-bahasa itu. Malah, kebanyakan karya-karya matematiknya dinukilkan dalam bahasa Latin. Penguasaan bahasa-bahasa itu dianggap sebagai lambang status, lambang keilmuan.


Sekitar lewat 1670-an, minat Leibniz dalam bidang bahasa mula berputik dan beliau memulakan beberapa siri kajian dalam bidang itu. Leibniz beranggapan bahawa fungsi bahasa bukanlah semata-mata communication; ianya juga turut menyimpan khazanah ilmu pengetahun bangsa yang menuturkannya.


Dengan kata lain, menurutnya, ‘a more developed language is therefore a sign that greater levels of knowledge have been collectively achieved’.


Hasilnya, beliau berpendapat, terdapat keperluan mendesak untuk mengetengahkan bahasa Jerman, jika mahu bangsa Jerman dilihat sebagai salah satu daripada peneraju ilmu sains dan teknologi utama dunia. Menurut Leibniz dalam penulisannya ‘Einige patriotischen gedanken’ (A patriotic thought )




“I am of the opinion that nations that develop and perfect their languages thereby have a great advantage in sharpening their intellect. For one must affirm that words are not only signs with which we can reveal our intentions to others but also signs with which we can speak with ourselves, in our interior, and consider what experience shows...


When striking or well-differentiated words a common in a language, many good thoughts and insights are, as it were, available to the mind”




Menurutnya lagi, agak sukar untuk bangsa Jerman untuk menemukan penemuan-penemuan dan ilmu-ilmu baru, yang authentic untuk bangsa Jerman, jika mereka hanya kekal dalam bahasa Latin/Perancis. Apa yang sedang dan bakal berlaku hanyalah terhad dalam acuan Latin/Perancis semata-mata.


Gesaan yang sama turut disuarakan dalam penulisan-penulisan beliau yang berikutnya, seperti Ermahnung an die Teutschen, ihren Verstand und ihre Sprache besser zu üben.


Malangnya, pendapat-pendapatnya dipandang sepi oleh kebanyakan elit Jerman. Ada yang beranggapan bahawa bahasa Jerman tidak mampu menjadi bahasa ilmuan, hanya sesuai sebagai bahasa tempatan.


Bantahan terhadap gagasan idea Leibniz sebenarnya memang berasas. Tatabahasa bahasa Jerman ketika itu sangatlah tidak tersusun, dan perbendaharaan kata-katanya amat terhad. Tanpa ada disiplin dan piawai dalam penggunaan bahasa, mana mungkin bahasa itu sesuai untuk diangkat martabatnya sebagai bahasa ilmu.



Menyedari kekurangan itu, beberapa cendekiawan yang bersetuju dengan Liebniz memulakan beberapa kajian dan cadangan untuk memperkasakan semula bahasa Jerman. Segala kekurangan perlu dibaiki, dan bukannya setakat dikesali dan diratapi.



Di hujung kajian itu, mereka mengusulkan beberapa perkara kepada kerajaan Jerman, seperti:

1. membakukan bahasa Jerman dengan menyusun tatabahasa dan istilahnya,
2. menyebarkan bahasa Jerman kepada seluruh rakyat Jerman,
3. menjadikan bahasa Jerman sebagai bahasa pengantar di sekolah dan universiti,
4. menggunakan bahasa Jerman sebagai bahasa pentadbiran negara,
5. menjadikan bahasa Jerman sebagai bahasa komunikasi umum dalam semua bidang dan peringkat.




Hasilnya, pada tahun 1748 terbitlah Grundlegung einer Deutschen Sprachkunst (Foundation of a German literary ) yang ditulis oleh Johan Christoph Gottsched.


Malangnya, Leibniz tidak sempat menikmati hasil ‘kerja’nya itu. Beliau tidak sempat melihat bangsa Jerman bangkit sebagai kuasa utama teknologi kejuruteraan dan permotoran dunia.


Siapalah rakyat Jerman ketika itu, termasuklah Liebniz, yang dapat menyangka, pada suatu hari nanti, 5 jenama gergasi dalam bidang automotive di dunia datangnya dari Jerman.


BMW (Bayerische-Motoren Werk, Perusahaan Automobil Bavaria), Mercedes, Audi, Volkswagen (Folks Wagon, Kereta Rakyat) dan Porsche.


Siapalah rakyat Jerman yang dapat menyangka, nama yang begitu ringkas punya nilai komersial yang tinggi dan cukup gah di arena antarabangsa.




Agaknya, mahukah kita membeli kereta kalau jenama kereta itu ‘Kereta Fitri’? =)

Merdeka!

Genaplah sudah 52 tahun Malaysia merdeka.

‘Merdeka dengan kata-kata, bukan merdeka dengan darah’, demikian menurut buku teks sejarah. Yang tersirat di sini, mungkin, menunjukkan betapa kewarasan akal fikiran dan kebijaksanaan mampu melakukan yang ajaib-ajaib, seperti menuntut sebuah kemerdekaan yang berharga.


Andaian yang lain terpulanglah kepada inidividu masing-masing.


Merdeka, ertinya bebas dari belenggu penjajah. Terjajah maknanya kebebasan hak adalah terhad. Itu kalau dari sisi sebuah negara. Bagaimana pula dengan agama?


Minggu lepas aku cuba melakukan sedikit fieldwork. Soalan aku ringkas sahaja, ‘Apa yang anda gambarkan tentang seorang Muslim?’. Yang ditanya ialah rakan-rakanku yang muslim dan non-muslim.


Hasil dapatan, rata-ratanya, berkisar kepada benda yang sama, seperti:

‘tak boleh minum arak’

‘tak boleh makan babi’

‘tak boleh seks sebelum kahwin’

‘solat lima waktu’

‘kena puasa, tak boleh makan dan minum’

‘tak boleh itu, tak boleh ini, tak boleh…’


Apa yang boleh aku simpulkan? Satu patah perkataan sahaja, iaitu restrictive. Kebanyakkan dari kita menganggap bahawa agama itu sarat dengan unsur-unsur restrictive, yang mengundang pelbagai batasan dan had.


Memang ada logiknya pun. Islam, selain dari erti bahasanya yang bermaksud sejahtera, menuntut penganutnya memperhambakan diri pada Yang Satu.


Hamba ertinya tidak merdeka, tidak bebas.


Lalu, bukankah semuanya sekarang masuk akal? Doesn't it make sense now?

Bahawa patutlah orang melayu itu mundur, kolot dan haprak di bumi sendiri. Kerana agama mereka sendiri bersifat semacam suatu pukat yang mengongkong. Persoalan terjawab.


So, you might well ask, bagaimana pula dengan kemajuan yang dikecapi oleh umat-umat Islam terdahulu, seperti zaman kegemilangan sains dan matematik Kerajaan Bani Abasiyyah dan lain-lainnya?


Bagaimana mungkin sebuah agama mampu merubah sebuah kaum yang teruk di bumi yang tandus dan gersang kepada kaum yang menggegarkan dunia? Yang meruntuhkan dua empayar besar dunia?


Apa..Islam mereka itu dengan Islam kita ‘lain’kah?

I believe the answer is ‘yes’. But the difference does not lie in the core principle of the religion, but rather in its worldview or its peculiar outlook.


Bahawa, sebenarnya, perhambaan di dalam Islam itu ialah kebebasan.



Bagaimana mungkin?


Teliti dan hayati kisah ini. Salah seorang sahabat nabi, Rub’ie bin Amr dipanggil untuk menghadap panglima empayar Parsi, Panglima Rustam. Panglima Rustam ingin bertanya, apa yang menarik sangat pasal Islam ini? Apa yang hebat sangat sampai membawa kaum ‘yang berbau unta dan padang pasir’ ini sanggup datang jauh-jauh untuk menyebarkan Islam?


Jawab Rub’ie bin Amr:


إن الله بعثنا لنخرج الناس من عبادة العباد إلى عبادة الله وحده و من ضيق الدنيا إلى سعتها و من جور الأديان إلى عدل الإسلام .


“Sesungguhnya Allah telah mengutuskan kami untuk

  1. memerdekakan manusia dari perhambaan sesama manusia, kepada menghambakan diri hanya kepada Allah yang maha Esa
  2. memerdekakan manusia dari kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat
  3. dan memerdekakan manusia dari kezaliman ideologi manusia kepada keadilan Islam.”

Min Fiqhid Daulah Fil Islam, Yusuf al Qaradhawi


Apa yang dapat aku terjemahkan? Agama itu bukanlah suatu kongkongan atau kekangan, walau dalam bentuk apa sekalipun. Ia adalah pemacu kemajuan, pendukung kebebasan, pembawa keadilan.

Tetapi, bagaimana mungkin? Bagaimana mungkin Islam itu bisa melakukan itu semua? Bagaimana mungkin untuk kita merasai 'keluasan' dalam Islam sebagaimana yang dirasai oleh Sahabat itu?


Itu… jujurnya, aku tidak mampu untuk mengulangi kata-kata Rub’ie bin Amr itu, not just yet.

Aku percaya, kemanisan merasakan diri adalah hamba kepada Yang Satu perlu jujur lahir dari hati, perlu telus lahir dari latihan iman yang rigorous. Kemanisan mengabdikan diri pada Yang Satu adalah pengalaman peribadi, sukar diterjemahkan dengan kata-kata.

Mengulangi kata-kata sahaja tidak bererti apa-apa.


Jadi, bilakah lagi masa yang terbaik untuk kita melatih iman kita, selain dari bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini?


Marilah kita sujud pada Yang Satu,



kerana ia adalah sujud yang memerdekakan.

Thursday, August 20, 2009

berkata menuju benar

Apa gunanya semua yang aku lakukan ini?

..kalau aku tetap aku. Kalau tidak ada apa-apa yang berubah. Kalau untuk sekian lama, aku masih di situ?

Tulisan-tulisan dan kritik-kritikku ditujukan, tidak lain dan tidak bukan, hanya pada diri sendiri. Aku kecewa.

"Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? " As-Shaff:2

Melanting menuju tampuk, berkata menuju benar.

Adoyaii...

Munajat

Tuhan
ku bisikkan kerinduan...keinsafan..pengharapan

Tuhan
ku sembahkan pengorbanan mebuktikan kecintaan

bisikkanku untuk Mu
munajatku mohon restu
semoga cintaku bukan palsu
pada desiran penuh syahdu
gelombang lautan rinduku

munajatku dalam syahdu
merindui maghfirahMu
MardhiahMu dalam restu
harapan tulusnya hatiku

kurindukan pimpinan Mu
keagungan Mu dalam doaku
kebesaran pada kudratMu
ia membina ruhaniku

ujian kepahitan di dalam kehidupan
padanya ada kemanisan
ketenangan dan kebahagiaan
bayangan syurga idaman

Munajat-Rabbani
Iqrar 1421

..pulak dah

Kuarantin di bilik.

MC dapat dua hari.

Tak payah pergi hospital untuk 5 hari (sampai ahad).

Demam, batuk dan selsema.

Kafarah dosa? Ya Tuhan, sembuhkanlah aku, aku ingin menyambut Ramadhan.

Nota ringkas

1.Ramadhan
Persiapan tahun ini sangat sederhana. Namun aku sangat-sangat berharap agar Ramadhan kali ini membawa seribu satu erti. Ya, aku sedar, dalam apa-apun, tidak ada yang magic dalam kehidupan ini. Tidak boleh berharap kepada 'sesuatu' untuk merubah 'aku', jika 'aku' hanya berdiam diri. Tapi aku insan lemah, aku perlu serpihan rasa cinta dan kasih dari yang Satu. Mohon...

2.Paediatric
Sesak lagi menyesakkan. ward-ward dan klinik-klinik penuh, mungkin akibat chaos dan panic yang terjadi atas kegelisahan khalayak menghadapi pandemic H1N1 ini. Staf-staf banyak yang dah kurang senyum, hehe, letih barangkali. Sabar... Apapun, kanak-kanak memang comel, cuma kadangkala agak menjengkelkan =)

3.Kewangan
Isu yang tak pernah-pernah settle. Ada saja masalahnya. Tahun ini memang kelam kabut. Harus kemas kini. Harus pinta pendapat sahabat-sahabat.

4.Projek akhir tahun.
Aku ingin naik gunung lagi, cuma mungkin kali ini dalam kumpulan kecil, barangkali dua atau tiga orang. Mungkin ke Gunung Irau... Ah, Irau, tempat segala-galanya bermula. Dingin, sunyi dan misteri. Duniaku dan duniamu adalah kebisuan semesta. Aku cinta padamu, Irau.
Kenangan-kenangan mendaki Irau begitu menggamit sekali sejak dua tiga hari ini, sampai terbawa-bawa dalam mimpi. Apakah itu satu petanda?

5.Buku
Ada sebuah buku, yang akhirnya aku buat juga keputusan untuk mengirimkannya pada sahabatku yang satu itu. Jenuh aku tunggu terbitan yang baru, tak juga kunjung tiba. Aku harap dia suka. Aku sayang buku itu, kerana buku itu, seperti juga Irau, punya seribu satu kenangan. Dan aku harap dia juga akan kongsi cintaku pada buku itu.

6.Rabbani.
Al-Fatihah buat Allahyarham Ustaz Muhammad Asri. Pilu hati bila terdengar berita itu. Teringat nasyid-nasyidnya.

Terus terang, aku bukan penggemar nasyid. Pilihan nasyidku amat terhad. Tetapi, dalam pada itu, aku cukup suka kumpulan Rabbani/Nadamurni. Tarikan ada pada kekuatan liriknya. Dan, oh ya, rupa-rupanya, kaset (masa tu tiada mp3) pertama yang aku beli ialah album Rabbani: Iqrar 1421. Rasa-rasanya, aku beli pada tahun 2001, masa itu aku Form 2.

7.Raya
Tidak dapat tidak, di Malaysia, bila bercakap soal puasa, akan tersebutlah juga pasal raya. Entahlah, aku takut hendak menghadapi raya tahun ni, takut kalau-kalau berulangnya lagi kisah tahun lepas.

8.Peperiksaan
Semakin hampir! Sinsingkan lengan baju, pancangkan asa!

9.Aku
Tetap aku. Amat malang sekali. Alahai...

Sunday, August 16, 2009

diam ubi

"Kita, seolah-olah merayakan demokrasi, tetapi memotong lidah-lidah mereka yang berani mengatakan kewenang-wenangan.."

Soe Hok Gie, Catatan Seorang Demonstran 1983

Barangkali betul, kita tidak punya hak untuk menafikan hak seseorang itu untuk memperdengarkan kata-kata dan buah fikirannya. Menafikan itu, pada kiraanku, seolah-olah sudah menafikan pemberian Tuhan kepada hambaNya.

Tetapi, yang kita boleh pertikaikan, ialah isinya. Kata-kata dikeluarkan seharusnya terbit dari proses kritikan yang agresif dan rigorous dari dalam diri sendiri, didasari dengan keupayaan ilmu yang ada, dipandu oleh keimanan dan nilai-nilai kemanusiaan, dan dibatasi dengan undang-undang.

Ringkasnya, janganlah cakap ikut sedap hati.

Atau dengan kata lain, kita perlu menanamkan dalam diri kita sendiri sikap accountability (boleh dipertanggung-jawabkan) atas apa yang kita katakan itu.

Sebenarnya, semua ini telah diperkatakan secara lengkap oleh junjungan besar, Nabi Muhammad S.A.W.

Daripada Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
Barangsiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, maka hendaklah dia berkata baik atau dia diam - (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Dan, dicernakan dengan lestari sekali dalam kesusasteraan Melayu sebagai untaian peribahasa yang berbunyi

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

Pun begitu, masih ramai yang meletakkan kata-kata dihadapan minda, lantang mengatakan sesuatu yang mereka sendiri pun tidak beberapa faham, tetapi bersungguh-sungguh seolah-olah itu ialah gospel truth.

Aku rasa aku boleh faham kenapa. Barangkali enak nikmat bila orang menurut kata-kata kita, seronok bila orang tunduk pada kata-kata kita, mengiyakan sahaja.

Dalam perkara yang remeh-temeh, bolehlah kita bertolak-ansur, tetapi bagaimana pula bila ianya melibatkan soal hidup mati kita, untung nasib kita?

Bagaimana bila sesuatu hal itu diputuskan oleh mereka yang bukan ahlinya?

...akan terjadinya chaos, barangkali.

Biarlah, itu mereka. Yang perlu aku betulkan ialah, tak lain dan tak bukan, diri sendiri. Segala-galanya, dan akhirnya, akan tiba pada diri sendiri. Yang ditimbang bukan amalan orang lain, tetapi diri sendiri juga.

Tetapi, mengingatkan itu juga perlu, kerana ilmu dan agama itu itu sendiri prinsipnya saling mengingatkan.

“seandainya ilmu itu berfaedah, tapi tidak diamalkan nescaya tiadalah Allah mencela pendita-pendita ahli kitab.” Ibn Al-Qayyim.

"..Sesungguhnya ajaran-ajaran Tuhan itu adalah suatu peringatan," 'Abasa: 11

Kalau tak diterima juga?

Oh well, biarlah kata-kataku setakat di sini sahaja, beku dalam blog buruk ini. Siapalah aku, manusia yang kotor dipalit lumpur-lumpur dosa.

"a plague on both of your houses" - William Shakespeare

Sunday, August 09, 2009

Tidur

Entah kenapa, malam ini aku terasa melankolik sekali. Hatiku terasa sayu sekali. Entah untuk apa, aku pun tak tahu.

Sudah dua tiga malam aku susah hendak tidur. Nak kata runsing, tak juga, nak kata tak mengantuk, tak juga.

Aku lelah sekali. Tetapi entah kenapa dan untuk apa.

Anjing gogong-gogong di luar. Sayup-sayup. Entah untuk apa. Pencuri? Hantu? Mengawan?

Angin menderu-deru di luar. Entah untuk apa. Hujan? Bayu? Kiamat?

Bulan malam ini kelihatan perang-keputihan. Kenapa bukan putih, seperti yang biasa? Untuk apa?

Cengkerik berbunyi, dan ironisnya, bunyi nyaring itu menjadikan suasana terasa sunyi, hening yang membingitkan telinga, membekukan masa. Kenapa?

Bunyi ambulans kedengaran dari jauh. Kenapa? Apakah akan lahir seorang lagi insan baru ke dunia? Atau akan melayangnya nyawa seorang lagi umat manusia?

Aku tidak tahu, aku tidak pasti. Dunia dan kehidupan merupakan seribu satu misteri, seribu satu persoalan, seribu satu keasingan.

Aku lelah sekali jika ingin menjawabnya, satu persatu, agar hatiku puas. Lalu bagaimana aku bisa tidur begini?

Kata orang tua-tua, itu tandanya hati tidak tenteram.

Oh, hati… hati yang berbolak-balik.

Hati yang karam perlu diselami, hati yang hilang perlu dicari.

Allahumma balighna fi Ramadhan

Ya Tuhan, sampaikan aku kepada Ramadhan.

Aku perlu tidur…

Wednesday, July 29, 2009

Learning from kids

I must say, dealing with kids in the Child Psychiatry Department is indeed an 'enlightening' experience.

I soon realized how different the concept of an 'ideal' treatment could be when it comes to these kids.

It is not about what the kids cannot do, or food or activity that they need to stay away from, or in essence; the inability that they would suffer.

But, really, it's all about:
  • Realizing potential
  • Exploring new possibility
  • Expanding the horizon
Say, a kid come with autism or Attention Deficit and Hyperactive Disorder. Surely the first thing that the parents or the guardian would do is complaining what the children cannot do, like cannot speak properly, poor academic performance, irritability, poor attention, 'weird' behaviour etc.

Your job as a treating doctor is far from satisfactory if you just merely make a diagnosis and list out the possible treatment/therapy. You need to get the parents to understand that this problem does not mean the children cannot do anything. They just can't perform through the 'conventional' way. We need to find a new, collateral way for them to perform.

And actually, they found that these autistic kids are somewhat 'brighter' in certain aspect, like mathematics and logic. Why don't we help these kids to spread their 'folded' wings and let them soar above the sky?

Yes, we can!

I don't really watch Barney by the way, he looks creepy =)

Monday, July 27, 2009

common sense

Memang, merubah perangai/budaya/cara hidup itu sukar. Apatah lagi bila ianya sudah menjadi norm kepada masyarakat setempat. Untuk menjadi deviant atau melawan arus kepada mainstream bukanlah sesuatu yang menyenangkan sama sekali.


Dan biasanya, individu-individu yang berjaya melepasi semua ini, punyai satu ciri yang common; keimanan yang teguh terhadap apa yang dipercayai dan semangat yang kuat melawan halangan, atau dengan kata lain; tidak mudah putus asa.


Walaupun ini semua adalah common sense, tapi hakikatnya, dari segi praktikaliti, ianya tidak semudah bagai yang dikata.


Sebab itulah wujudnya peringatan, agar tidak mudah terpesong atau gugur di dalam perjalanan.


Sebab itulah juga pentingnya ilmu, kerana ilmu membolehkan kita foresee apa yang bakal berlaku dan bersiap sedia menghadapinya. Supaya kita lihat dunia dari mata burung, bukan lihat dari dalam tempurung, kata M. Nasir…

Sebab itulah juga pentingnya kawan, kerana kawan adalah cermin diri kita.


Qulli man tua’shir, aqullaka man anta ” Beritahu aku siapa sahabat kamu, aku akan beritahu siapa kamu.


A real friend is one who walks in when the rest of the world walk out -Walter Winchell –


You see, berbalik kepada isu di atas, merubah perangai/budaya/cara hidup bukanlah seperti semudah ABC. Satu proses yang lama, memerlukan pendekatan yang holistic, a multi-faceted approach.


Inilah sedikit sebanyak yang dapat aku ringkaskan dari siri-siri consultation dan counselling sebelum ini. Masalahnya pelbagai, seperti merokok, fobia, fiil yang pelik, orientasi seks yang tak berapa ‘lurus’ dan bermacam-macam lagi. Walau bagaimana luasnya variasi pun, isunya tetap sama; ia sudah menjadi tabiat, perangai.


Oleh itu, jangan mudah berputus asa, baik di pihak pesakit, mahupun di pihak doktor. Fahamilah bahawa anda sedang berurusan dengan manusia, yang dibentuk oleh ruhani dan jasmani, oleh genetik dan persekitaran.


Manusia memang kompleks. Tapi, barangkali, kerencaman itulah yang menjadikannya indah dan unik.


“…se-sungguhnya Kami ciptakan kamu daripada seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling mengenal…” Al-Hujuraat:13



nota sisipan: selamat pulang member gua dari Jerman! Jumpa di JB!

Wednesday, July 22, 2009

keep on walking!

Aku tak suka berjalan atas 'tightrope'.

Gayat barangkali. Dan sering, tali yang dipijak

dirasakan tidak stabil. Terumbang-ambing.

Setiap kali melangkah, setiap kali itulah aku berharap

tidak ada angin bertiup

tidak ada angin menderu

dan setiap kali itu jugalah

tali yang dipijak dirasakan seakan semakin tipis

gaung dibawah seakan semakin mendalam

destinasi dilihat seakan semakin menjauh

dan pandangan seakan semakin kabur.

tetapi perjalanan harus diteruskan juga, fikirku.

"If you can keep your head when all about you
Are losing theirs and blaming it on you,
If you can trust yourself when all men doubt you
But make allowance for their doubting too,
If you can wait and not be tired by waiting,
Or being lied about, don’t deal in lies,
Or being hated, don’t give way to hating,
And yet don’t look too good, nor talk too wise:

If you can dream–and not make dreams your master,
If you can think–and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;
If you can bear to hear the truth you’ve spoken
Twisted by knaves to make a trap for fools,
Or watch the things you gave your life to, broken,
And stoop and build ‘em up with worn-out tools:...

....If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds’ worth of distance run,
Yours is the Earth and everything that’s in it,
And–which is more–you’ll be a Man, my son! "

–Rudyard Kipling

Kadang kala, seronok juga belek-belek buku sekolah
there are actually a lot of things for you to wonder,
in which I might, due to unknown reasons, have had taken them all for granted.

Thursday, June 25, 2009

Blog

Blogging dah menjadi satu fenomena, mungkin dah lama sebenarnya, cuma aku yang lambat perasan. Hampir 1/3 rakan-rakanku punyai paling kurang sebuah blog. Aktif tak aktif itu cerita lain.

Kenapa blog? Ada apa dengan blog?

Aku teringat seorang sahabat pernah berkata "awak (ya, dia guna awak) tak rasa macam awak membuka cerita awak pada orang ramai untuk baca? Tak segan ke?"

Bagi aku, semuanya bergantung kepada niat masing-masing, kenapa dan untuk apa dia berblog. Salah satu tabiat manusia ialah ia mahu meluahkan perasaan. Caranya berbeza-beza. Mereka yang lebih vocal dan outspoken akan meluahkan apa yang terbuku di hati time tu jugak, apa nak jadi, jadi, lain belakang kira, jangan pandang belakang beb. Dan, di satu penghujung spektrum pula, orang yang ingin meluahkan perasaan tetapi sudah putus harapan pada apa-apa, mungkin memilih untuk bunuh diri sebagai satu manifestation atau testimony apa yang terbuku di hati. Ada pula orang memilih untuk meluahkan perasaan melalui perkataan...

Bidang psikiatri, walaupun aku tidaklah berminat sangat, banyak mengajar aku mengenal bagaimana manusia berfungsi secara holistic (menyeluruh, kebelakaan). Bagaimana benda-benda zahir dan fizik sebagai cermin apa yang sedang bergelora di dalam ruh, atau perasaan. Bagaimana hendak mengenal sifat-sifat manusia yang dapat diterjemahkan sebagai defensive mechanism kepada kekurangan atau kecacatan sifat peribadi. Bagaimana hendak menilai sejauh mana insan itu boleh handle atau cope kepada stressor yang dialami. Dan bermacam-macam lagi.

Jika diimbas secara sekali lalu, secara amnya, aku suka untuk melihat semua ini dalam suatu bentuk rumus, atau persamaan, an equation. Begini:
Duh, common sense!

Ya, aku tau, memang common sense, tidak perlulah seorang saintis roket untuk menerbitkan rumus ini (kenapa saintis roket?).

Tetapi, yang common sense, yang basic inilah yang selalu kita lupa, saudara-saudari sekelian (termasuklah yang menulis ini). Manusia, kecuali yang maksum, tidak terlepas dari melakukan sebarang kesalahan, dari terus menerus diburu oleh seribu satu masalah. Dan, memang, manusia apabila dikenakan suatu stressor, dia akan bertindakbalas. Apakah tindakbalas, reaction itu ke arah positif atau negatif, tepuk dada, tanya iman.

Tetapi, amat malanglah jika kita sendiri tidak dapat mengenal pasti sikap dan perangai peribadi. Amat malanglah jika kita sendiri tidak sedar reaction kita terhadap masalah yang kita hadapi itu sebenarnya suatu reaction yang negatif, yang counter-productive. Nah, disinilah peri pentingnya pengaruh elemen-elemen lain, i.e. pengaruh sekeliling, ilmu dan natural instinct. Elemen-elemen inilah, jika di'sekolah'kan dan di'ajar'kan dengan betul, mampu menolong kita saatnya dinding pertahanan diri mulai runtuh.

Tidak ada indahnya dengan proses 'menyekolahkan' atau 'mendidik' elemen-elemen ini, tidak ada senangnya untuk memastikan bahawa instinct kita akan memilih benda yang positif jika berhadapan dengan situasi kritikal, penuh dengan tekanan. Proses ini bukan berlaku overnight, bukan seminit dua, tapi memakan masa. Mungkin ada yang patah semangat ditengah-tengah jalan, relapse, dan ada yang bangkit semula.

Tetapi, walau dibayangi dengan pelbagai kepayahan dan perit jerih, aku rasa (personal opinion ni) inilah yang perlu kita lakukan. Kita, tidak dapat tidak, akan menjadi semakin dewasa, mula dibebani dengan komitmen-komitmen lain, dengan expectation to perform. Makin kita menjalani titi usia, makin kita perlu melakukan keputusan yang berat-berat, makin kita teliti dengan setiap keputusan diambil, makin kita pesimis dan bukan optimis.

Menyeramkan? Inilah usia dewasa. Sebab itu barangkali usia muda 'rumaja' dikatakan sebagai usia keseronokan. Kita lebih optimis barangkali, dan sebarang keputusan yang kita ambil, kita tidak perlu menghadapi akibatnya secara lansung; kita tidak boleh dihukum gantung, buat salah mak bapak punya nama yang kena "Hei, anak sapaaa ni? Loqlaq betui!". Oleh itu, ape de hal, buat salah pun takde apa-apa, layan je la!

Tetapi, seperti yang dikatakan diatas, elemen-elemen seperti instinct, ilmu, suasana perlu di'asah' sejak dari umur ini lagi. Aku rasa, being an adult is being accountable to any of our action, seperti juga yang Dr Nada cakapkan dulu ".. it's what the person does in self-defense and cara orang tu selesaikan masalah". Bukannya semata-mata bertukar dari Kiki-Lala kepada Levi's =)

Tidak ada indahnya, tidak ada seronoknya meninggalkan semua ini, lebih-lebih lagi pada usia ini. Sebab itulah rasanya, antara 7 golongan manusia yang mendapat naungan di hari akhirat ialah pemuda yang hatinya sentiasa mengingati Allah (Rujuk Hadis Riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan Ibnu Majah). Barangkali susah menghadapi ujian ini, barangkali ini golongan cemerlang, golongan berharga kepada agama, bangsa dan negara.

Maka apakah kamu mengira, bahwa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja), dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?
(Al mu'minuun: 115)


Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? (al-ankabuut:2)

Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta (al-ankabuut:3)


Er, apa kena mengena blog dengan benda yang aku bebelkan ini?

Sunday, June 21, 2009

=)


"Excuse me, do you speak English?"

"No, I don't, sorry...No, not a word..I wish I had paid more attention in school..."

"English?...No....No, I'm sorry, I don't understand it at all"

"Ich spreche ein biβchen Deutsch. Sprechen Sie Deutsch?

"Deutsch? Nein...Sprichst du Deutsch?"

"Deutsch? Nein...nür ein, zwei worte..."
"Hey, you'll never know, next time you over, maybe we would have learned a little bit English for you"

"
Ja, oder Deutsch vielleicht..."

Wednesday, June 17, 2009

-_-

Pesakit 1.

"Apa ni doktor, lambat sangat menunggu ni apa hal? Kami semua ada kerja la, doc. Bukannya kami free satu hari nak jumpa doktor ni. Dari pagi saya tunggu, tengah hari baru boleh jumpa, cepatlah sikit kalau ye pon. Jangan buat orang marah menunggu-nunggu...."

Pesakit 2.

"Aik, dah ? Tunggu sikit punya lama, sekali dapat jumpa, tak sampai 5 minit je ? Apa ni, takkan menunggu berjam-jam semata-mata nak jumpa 5 minit je. Ingat kami ni menagih simpati ke doktor ? Kami bayar la ! ...."


Haih, saya yang sedia berkhidmat.

Fitri ezwan...

Sunday, June 14, 2009

I stand to be corrected

Kemelut dan polemik berpersatuan adalah bukan suatu perkara baru. Kecelaruan, seperti dikatakan oleh sesetengah pihak, bukan hanya terhad kepada hubungan inter-persatuan malah tidak salah dikatakan ianya juga 'wabak' dalam intra-persatuan. Lihat saja pada mesyuarat agung dan tahunan, tentu ada Team A atau Team B, Masing-masing, walau dengan muka manis dan berjabat salam mesra, menilai dalam hati, "dia ini orang A, ini orang B". Ini baru intra-persatuan, kalau inter-persatuan apatah lagi, bahkan mungkin tiada lagi senyuman, malangnya.

Aku bukanlah seorang yang lama dan 'seasoned' dalam perkara persatuan ini, bahkan, insyaAllah, aku tidak akan mengatakan aku ni orang senior sampai bila-bila. Ancora imparo - I'm still a learning, seperti yang tertera pada motto universitiku. Ini adalah pandanganku, (sepertimana tulisan-tulisanku sebelum ini) dan hanya valid untuk diambil dan dipertimbangkan sebagai pandangan peribadi, tidak mewakili apa-apa, dan, di dalam strata evidence hierarchy, adalah yang paling bawah sekali -personal opinion. Boleh dibuang dan dimasukkan ke dalam liang sampah kalau bertentangan dengan evidence yang lebih thiqah, atau berasal dari undisputed credible resources.

Berpersatuan, sepertimana yang aku fahami, adalah tidak lebih daripada suatu himpunan manusia untuk mencapai satu objektif yang sama, didesak dan didorong oleh suatu keperluan atau permasalahan yang diperakui wujud oleh setiap ahli. Oleh itu, 3 elemen ini sangat penting dalam menentukan kemandirian, survivality, persatuan itu - orang berkumpul, ada objektif, ada keperluan untuk berpersatuan.

Manusia adalah makhluk pencari kepastian. Manusia adalah makhluk yang tidak tegar berpijak di bumi yang goyah dan merekah, yang segera mencapai akar pokok yang menjalar tika saatnya tebing yang dipijak dirasakan mulai runtuh. Analogi ringkas ini, aku fikir, boleh menghuraikan apa yang aku fahami dengan jelas.

akar pokok = persatuan

tebing mulai runtuh = keperluan berpersatuan

bergayut pada akar supaya tidak ikut runtuh bersama tebing = objektif persatuan

Jadi, jika anda reseptif terhadap analogi ringkas ini, maka, katakanlah, jika ada salah satu aspek ini tidak wujud, maka rasional untuk berpersatuan itu sudah tidak lagi wujud. Apa perlunya bergayut pada pokok sekiranya kita tidak fikir, atau tidak sedar yang tebing itu mulai runtuh? Apa perlunya persatuan, jika kita tidak ingin pun selamat dari runtuh bersama-sama tebing ke dalam jurang yang dalam?

Tetapi, malangnya, dan memang lumrah, bukan semua ahli persatuan benar-benar faham dan jelas tentang isu ini. Bukan semua, mungkin ada dikalangan mereka merupakan ahli biasa, ahli jawatan kuasa dan malang sekali, tetapi tidak mustahil untuk berlaku, dikalangan badan pemimpin! Maka, tidak hairanlah jika wujud haluan-haluan atau 'ideologi-idealogi' minor yang berbeza. Tetapi, mohon jasa baik pembaca sekalian, untuk mengambil huraian ini sebagai penjelasan mengapa 'terjadinya' perbezaan dan bukan hujah penulis untuk 'merasionalkan' atau 'mewajarkan' perbezaan.

Persatuan adalah suatu lokomotif himpunan manusia, yang bahan bakarnya adalah semangat dan jatidiri ahli-ahli persatuan, yang kemudiannya dipandu berdasarkan kepercayaan yang dianuti. Apakah salah laku ahli-ahli boleh dikira sebagai cermin kepada kepercayaan yang dianuti mereka? Apakah salah faham yang berlaku dikalangan ahli-ahli boleh diakui sebagai apa yang 'diajar' oleh fahaman itu? Apakah senioriti mewajarkan bai'ah ta'at setia dan merasionalkan 'kebenaran' mereka?

Tetapi, pembaca sekalian, perkara-perkara inilah - walau kita cuba bersungguh-sungguh menafikan dari sudut mana pun - yang dinilai oleh orang ramai terhadap persatuan-persatuan ini. Perbalahan dan kecelaruan hasil ta'asub yang disemai didalam hati dan dizahirkan oleh hujah-hujah yang dogmatik dan ditunjangi oleh perasaan narsisistik telah merumitkan keadaan, sehingga kita, malangnya, terpesong dari tujuan utama persatuan; yakni menyedarkan khalayak bahawa tebing tempat berpijaknya kaki-kaki ini sudah mulai runtuh!

Jika kita, berada di tepi tebing itu, dalam memilih-milih akar untuk dijadikan tempat berpaut, adalah wajar untuk kita memilih akar yang kelihatan lebih 'kukuh'. Apakah akar yang kelihatan kukuh itu benar-benar mencengkam jauh ke dasar bumi, kita tidak akan tahu selagi tidak berpaut. Begitulah juga dengan khalayak ramai, persatuan yang menerampilkan imej yang lebih 'meyakinkan' dalam kotak fikiran mereka itulah yang mereka ambil. Apakah persatuan itu betul-betul 'benar', mereka sendiri pun barangkali tidak boleh menjawab.

Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih?
As-shaff: 10

Apa yang dilihat oleh khalayak ialah 'produk' yang cuba diniagakan oleh persatuan itu. Maka, apakah salah khalayak jika mereka memilih 'produk' yang pada mereka lebih meyakinkan? Juga, bukankah lebih elok jika persatuan itu cuba 'memperelokkan' produk mereka agar lebih laris daripada menggunakan strategi mengecam produk orang lain?

Tetapi, pembaca yang budiman, akhir sekali, in the end of the day, aku percaya, soalnya kembali kepada yang pokok, yang asas, yang paling ringkas; untuk apa kita melakukan semua ini? Tanyalah kepada diri pada setiap masa, mengapakah aku buat semua ini? Apa yang aku ingin capai? Apa yang aku bawa? Apakah aku berbangga dengan banyaknya angka-angka ahli yang telah aku kumpul? apakah aku melakukan ini kerana ingin pujian dan kemasyuran sebagai pendakwah serba boleh yang tiada tolok bandingnya?

Jawablah dengan hati, para pembaca yang budiman.

Al Quran ini adalah pedoman bagi manusia, petunjuk dan rahmat bagi kaum yang meyakini.
Al-jaatsiyah: 20

Dan apabila dikatakan kepada mereka: Marilah (beriman), agar Rasulullah memintakan ampunan bagimu, mereka membuang muka mereka dan kamu lihat mereka berpaling sedang mereka menyombongkan diri.
Al-Munafiquun: 5

Sesungguhnya orang yang merendahkan suaranya di sisi Rasulullah mereka itulah orang-orang yang telah diuji hati mereka oleh Allah untuk bertakwa. Bagi mereka ampunan dan pahala yang besar
Al-Hujuraat: 3

Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat
Al-Hujuraat: 10

Apa yang penting? Kerjasama... =)

I stand to be corrected, wallahua'alam

Wednesday, June 10, 2009

Cinta seorang badut

Kelakar. Badut bercinta?


Badut bercinta kepada siapa, itu dia punya pasal. Badut sendiri sedar, bahawa cintanya, atau apa-apapun yang dikatanya, orang takkan ambil kisah, takkan ambil pusing. Cakap badut tidak boleh dipercaya, tidak boleh diambil serius. Badut main-main.


Tetapi badut juga manusia, dan badut juga seorang lelaki. Sampai saatnya, dia ingin merasa dikasihi, dan juga ingin mengasihi. Ingin merasa diperlukan, ingin merasa memerlukan.


Badut senyum di hadapan cermin meja solek. Dan badut tergelak terbahak-bahak. Bukan apa, sebentar tadi mukanya masam, tapi dek solekan “senyum” dibibirnya yang begitu ketara dan hiperbola, dia masih kelihatan senyum. Buatlah eksperesi manapun, dia tetap ceria. Ceria untuk menceriakan hati insan-insan yang dirasuk hiba, digundah gulana. Ceria untuk memujuk hati yang merajuk kecewa, bermuram durja.


“haha!”


“hehe!”


“huhuw!”


Derai tawa anak-anak kecil. Usikan-usikan nakalnya memang menjadi dan ditunggu-tunggu.


“Badut, joget! Joget! Yay! Yay! Yay!”


Badut akan berjoget, katanya, tapi dipintanya juga teman berjoget. Dari kalangan hadirin.


Saat dia mencari-cari, matanya terlihat seorang gadis di suatu sudut, memegang seorang budak kecil yang barangkali adiknya (bukan anak, harap-harap la!). Lalu badut pun datang dekat dan meminta izin meminjam adik gadis itu sebagai teman berjoget (walaupun hatinya meronta ingin gadis itu sebenarnya!). Anggukan setuju yang comel dan senyuman ringkas yang menawan dari gadis itu buatkan dia mabuk kepayang. Kalau tak kerana sorakan anak-anak, pasti dia lupa yang dia kena berjoget selepas itu.


Hai gadis, hai gadis…


Joget yang mulanya dirasakan seperti tarian yang membodohkan diri sendiri bertukar perlahan-lahan menjadi tarian ala-ala Shah Rukh Khan dan Kajol.


Jengok ke kanan, jengok ke kiri, main sorok-sorok bawah pokok, guling-guling atas padang. Semuanya dalam pentas fantasinya.


Hai gadis, hai gadis…


Badut sudah mabuk, sudah naik khayal, seperti kena ecstasy! Seperti kena gam!


“joget! joget! Haha!”…..


Performance hari jadi untuk anak seorang tauke balak berkesudahan dengan semua orang gembira, semua orang terhibur. Tauke balak tersenyum gembira. Helaian not RM50 dihulurkan kepada badut berupa tanda terima kasih dan upah. Lain kali, saya panggil lagi, pesan tauke balak yang bermata sepet itu.


Badut balik dengan perasaan khayal. Perasaan cinta yang mengalir dalam darah panasnya sukar dibendung. Badut terus tidur beralaskan bantal lembap yang berkulat dan bermimpikan yang indah-indah, tanpa sikit pun disedarinya yang dia masih lagi berpakaian dan bersolekkan seorang badut.


Badut terus tidur sampai entah pukul berapa…


Azan subuh alunan bilal muda Kampung Kebun Bunga mengikatnya kembali ke alam nyata.


Direnungnya meja solek ditepi katil bujang. Imej wajahnya yang macam jambatan tak siap segera tertera pada retinanya.


Badutkah aku? Akukah badut? Siapa aku?


Siapa yang kau panggil badut! Cakap jangan sebarangan!


Kamulah badut! Dasar tidak tahu diuntung! Berangan mahu puteri kayangan, cerminlah mukamu dahulu!


Apakan daya… tangan terikat dilangit, kaki terpasak dibumi, jasad tak setanding mimpi!


Badut sedar debat angan-angan itu tidak perlu diteruskan. Auditory hallucination yang dialaminya sebentar tadi tidak perlu dilayan, kalau dilayan nanti melarat pula.


Perjalanan ke tandas/bilik air belakang rumah dirasakan begitu lama, walaupun jaraknya cuma sekangkang kera. Dia hairan. Tapi kehairanan itu tidak kekal lama. Dia teringat akan konsep masa. Biasalah, 5 minit berjalan yang diisi dengan fikiran tidak sama dengan 5 minit yang diisi dengan berjalan kosong. 5 minit digunakan untuk makan maggi tidak sama dengan 5 minit menanti air menggelegak untuk masak maggi. 5 minit menanti kekasih dibangku taman bunga yang tidak berangin tidak sama dengan 5 minit dating dengan kekasih di tepi pantai.


Konsep masa begitu abstrak, begitu relatif, angguknya perlahan. Hatinya segera teringatkan konsep masa dalam Teori Relativiti oleh Albert Einstein, si saintis Yahudi yang punya fesyen rambut yang aneh, yang juga ditirunya bulat-bulat untuk watak badutnya itu. Dia juga teringatkan dialog Merovingian yang pekat dalam loghat Perancisnya dalam siri The Matrix : Reloaded “Oh yes, Morpheus, Who has Time? Who has Time?...”


Tapi hatinya lebih cepat teringatkan suatu surah di dalam Muqaddam (Al-quran dia tak sempat baca, sebab masa tingkatan 5 pun dia masih lagi tak pass-pass muqaddam, dan dia malas untuk sambung baca lagi).


“demi masa…” Wal- asr...sesungguhnya manusia kerugian...


Akulah yang rugi, keluhnya sambil cebok air kolah yang sejuk itu. Waktu mandi badut tidak fikir apa-apa, bukan kerana dia malas berfikir, ataupun puas hati dengan diskusi solonya tadi, tapi sebab air terlalu sejuk, dan tandas/bilik air itu tidak ada dinding dan atap yang lengkap, hanya kepingan zink yang sudah berkarat dan berlubang, terdedah kepada angin sejuk. Suasana itu tidak menggalakkan siapa-siapa pun mandi lama-lama. Badut malas nak repair. Apabila ditanya,“alah, siapalah yang hingin sangat mengendap aku mandi?” dengusnya acuh tak acuh.


Sesudah solat subuh, badut kembali teringatkan gadis itu. Hatinya berbelah bahagi, samada haruskah dia teruskan nafsunya mencari gadis itu atau melupakannya, dan mengganggapnya tidak lebih dari satu khayalan yang indah.


Badut sedar, bahawa untuk mencintai dan dicintai adalah salah malah berdosa, baik dari segi ‘professionnya’ juga dari segi masyarakat sosialnya. Gadis itu siapa, badut siapa. Dia anak tauke balak, badut cuma tinggal di teratak yang lantainya berlopak. ‘Kerjayanya’ sebagai badut tidak membenarkan dia punya emotional attachment dengan siapa-siapa, apatah lagi clientnya. Tugas dia adalah supaya appear to the public sebagai orang yang ceria untuk menghiburkan orang sedih, appear sebagai orang yang tiada masalah untuk bantu orang melupakan masalah. Apakah badut benar-benar ceria, apakah badut benar-benar tiada masalah, mampus tiada insan yang peduli, bertuah kalau ada yang ambil tahu.


Alahai… melepas lagi.


Tapi badut sedar, itu bukan salah siapa-siapa. Bukan salah ibu mengandung, kata orang. Bukan juga salah tauke balak mata sepet itu dan pastinya bukan salah gadis manis itu. Tapi egonya tetap ingin melawan balik mengatakan bahawa ini juga bukan salah dia! Tapi dalam hal ini, apakah “salah siapa” yang perlu dicari? Apakah semuanya selesai dengan happy ending and lived happily ever after jika ada pihak yang menanggung kesalahan?


Bukan, badut percaya, itu bukan langkah yang menyelesaikan masalah.


Sebenarnya, bukan kali pertama badut kecewa kerana cinta, bukan kali pertama hatinya remuk kerana kaum hawa. Setiap kali dia inginkan gadis-gadis, setiap kali itu jugalah niatnya dihalang. Ada saja yang nak potong stim. Malah, cintanya dengan Minah gigi rongak pun dihalang kaum kerabatnya yang entah dari mana mengaku keturunan kerabat diraja minangkabau. “ekau, jang oi, tak samo taraf dongan eden. Mano den nak taruk muko den ni haa kalau dapek monantu kojo badot? Mano pulak ekau nak cari duet nak bagi anak bini kau makan nanti haa?” kata bapak Minah gigi rongak dengan selamba dan confidentnya.


Sampai hati orang tua itu, sampai hati…


Ingin juga diperlinya orang tua itu, ketika keluar rumah Minah gigi rongak dengan satu ungkapan orang Minang(walaupun dia bukan orang minang);


"Tak ada ranggas ditanjung
Cuma nak ampaian kain
Tak ada emas dikandung (kalau awak tidak ada emas/kemewahan)
Dunsanak jadi rang lain" (anak gadis jadi milik orang lain).


tapi niatnya itu segera dibatalkan, sebab belum tentu mereka itu, walaupun mengaku kerabat diraja Minang, tahu dan mengerti peribahasa Minang yang sarat dengan kata-kata yang indah yang penuh pengertian. Menghargai pun barangkali jauh sekali.


Tapi itu kisah lama, dah dibuangnya jauh-jauh dan tak disimpannya lagi di dalam peti. Badut cekalkan hati, tekadkan azam, bahawa dia harus cepat sedar dan conscious; dia memang seorang badut. Biarpun bagaimana teruknya beban yang terpaksa dikandung dek kerana semata-mata dia seorang badut (walaupun sumber bebanan itu berasal dari orang lain seperti stigma dan salah anggap) dia tetap seorang badut! Biarpun bagaimana murni kerjanya sebagai orang yang ‘merawat’ hati (kadangkala dia berangan dia seorang doktor; doktor hati) di dalam masyarakat, dia tetap seorang pariah, seorang badut!.


Apa yang mampu merubah semua ini hanyalah dia. Dia tak boleh ubah persepsi orang, dia takkan mampu pun ubah persepsi orang. Dialah yang boleh merubah dirinya. Hanya dia. Dia mesti berdepan dengan realiti, menggunakan apa yang ada, dan berubah secara sistematik.


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. Baqarah 2:216

Ibrahim berkata: "Tidak ada orang yang berputus asa dari rahmat Tuhan-nya, kecuali orang-orang yang sesat." al-Hijr 15:56.


Apa-apalah.


Pembaca yang budiman, anda percaya kata-kata badut ini? Dia merepek saja! =)

Tuesday, June 02, 2009

penanda buku

Pagi tadi, aku menerima sepucuk surat dan di dalamnya ada sebuah penanda buku. Hadiah hari jadi, kata pengirim surat itu.

Tertera pada penanda buku itu "rahsia kelahiran bulan Jun", bersumberkan Dato' Dr. Fadzilah Kamsah, diterbitkan oleh Darul Nu'man.

Aku tersengih melihat senarai itu. Bukanlah kerana aku percaya 100%, dan tidaklah pula aku bermaksud menolak 100%, cuma tergelak memikirkan bagaimanalah pengirim itu tergerak hati nak mengirimkan barang yang sedemikian rupa. Dia tahu, aku bukanlah penggemar ramalan zodiak atau apa-apa yang sewaktu dengannya.

Pun begitu, terima kasih!. Kebetulan, aku memang sedang mencari penanda buku untuk beberapa buku yang baru dibeli. Terima kasih, sekali lagi.

Rahsia kelahiran bulan Jun

  • bersikap suka menangguh-nangguh
  • berfikiran jauh dan berwawasan
  • mudah ditawan kerana sikap baik
  • berperangai lemah lembut
  • mudah berubah sikap, perangai dan mood
  • idea yang terlalu banyak di kepala
  • bersikap sensitif dan mudah berkecil hati
  • mempunyai fikiran yang aktif (sentiasa berfikir)
  • sukar melakukan sesuatu dengan segera
  • bersikap terlalu memilih dan mahukan yang terbaik
  • cepat marah & cepat sejuk
  • suka bercakap dan berdebat
  • suka buat lawak dan bergurau
  • otaknya cerdas berangan-angan
  • mudah berkawan dan pandai berkawan
  • orang yang sangat tertib dan suka berkemas
  • mudah kena selsema
  • cepat rasa bosan
  • sikap terlalu memilih dan cerewet
  • lambat untuk sembuh apabila terluka hatinya
  • suka pada barangan berjenama
  • mudah menjadi eksekutif
  • kedegilan yang tidak terkawal
  • sesiapa yang memuji dianggap lawan, sesiapa yang menegur dianggap kawan

Samada ya atau tidak, betul ataupun tak, kenalah tanya pada dia yang mengirim =)

Tuesday, May 26, 2009

nyonya yang baik hati!

Seorang nyonya, dalam lingkungan 40-an, dimasukkan ke dalam wad psikiatri atas sebab aggressive behaviour dan homicidal tendency (Kelakuan ganas dan kecenderungan untuk membunuh). Setelah beberapa sesi interview dan consultation, nyonya itu mendedahkan bahawa dia syak suami dia main kayu tiga dengan orang lain; syak dan cemburu yang melampau-lampau atau tanpa sebab yang munasabah yang boleh membawa kepada kelakuan agresif, atau ringkasnya morbid jealousy.

Hari ini, ketika aku sedang berjalan keluar dari wad, nyonya ini menahanku dengan niat, aku rasa, ingin bersembang. Aku pun duduklah dan melayan ceritanya; dari makanan, baju, gossip dalam wad (hehe), dan akhirnya perkara-perkara sosial yang lain.

“lu ah, loktor, kalau mau kawin, cali pulumpuan yang baik ati. Jangan cali itu kikis luit punya olang.”

“susah mau carilah, auntie”

“haiya, lu sembahyang banyak-banyak, mintak sama tuhan Alah kasi bini baik maa. Lu talak sembahyang, talak buat baik mana boleh lapat maa”

Aku gelak besar dengan nyonya yang pelat-pelat itu. She was referring ‘tuhan Alah’ to, or so I believe, Allah S.W.T.

Benarlah nyonya, benarlah apa yang nyonya katakan itu.

Segala-galanya bermula dengan diri sendiri, dengan perkara yang paling ringkas =)

“Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik...” (an-Nur':26)