Thursday, November 29, 2012

Microwave

40' C.

Gelombang Ketuhar Melbourne.









Tuesday, November 27, 2012

Mediocrity

'Don't only practice your art,

but force your way into its secrets;

for it and knowledge can raise men to the divine'

Ludwig van Beethoven


Sunday, November 25, 2012

Teh Pudina Rabat

Tengahari tadi, aku datang untuk minum teh di rumah seorang rakan, seorang doktor dari Alexandria, Mesir. Aku bertandang ke rumahnya dengan Zein Farid, seorang doktor muslim dari Nairobi, Kenya. Aku datang mahu ziarah, sambil tengok-tengok rumah yang akan aku sewa tahun depan.

Sambil minum, kami sembang-sembang, dari satu topik ke satu topik, hinggalah ke topik Palestin dan dunia Arab.

Ada beberapa noktah yang kami sepakati, dan tidak kurang juga yang saling bertingkah,

Satu benda yang nampaknya isu sejagat adalah kesatu-paduan ummah. Isu yang ringan dimulut tapi berat dihati.

Aku tidak pernah ada teman rapat dari dunia Arab, jadi kebanyakan cerita dan berita aku dengar dari maklumat sekunder atau dari sumbar yang sudah diolah.

Dari apa yang digambarkan oleh doktor Mesir yang budiman itu, semangat 'kenegerian' sangatlah tebal antara satu negara Arab dengan negara Arab yang lain. Kuwait dengan duitnya, Saudi dengan keangkuhannya, Mesir dengan kebanggaannya dan macam-macam lagi. Bukan semua, tapi begitulah keadaan umumnya, kecuali di Haramain.

Puncanya? Masing-masing ada pendapat yang pelbagai. Tetapi, akhirnya, kami dapati bahawa isu Palestin adalah barangkali solusi kepada persoalan solidariti ummah ini.

Fikir-fikir balik, memang agak pathetic. Lihatlah, sampai ummat Islam kena sembelih baru terhegeh-hegeh nak bersatu. Tetapi, kalau fikir dalam-dalam lagi, barangkali itulah manusia. Yang selagi belum terhantuk, haram nak berjaga-jaga.

Tak apalah. Better late than never.

Ummah ini memerlukan modal insan yang berkualiti. Soalannya; di manakah kita?






Saturday, November 24, 2012

Budi

Kata orang, berbudi kepada tanah, banyak faedahnya.

Tuaian pertama Dr. Adam. Boleh la buat jamuan sikit malam ini.

Cili, Tomato, Rosemary dan beberapa sayur-sayuran lagi.




Lobak merah, Zucchini tak masak lagi..


Thursday, November 15, 2012

Kafein

Esok,  atau chronologically speaking - hari ini, 1 Muharrram 1434H. Aku day-off, sebab hujung minggu ini aku on-call.

Aku rasa nak turun Clayton awal pagi, breakfast atau brunch dengan beberapa teman yang masih lagi tak balik Malaysia. Petang ada usrah. Barangkali usrah terakhir dengan beberapa teman yang akan back-for-good. Malam balik semula ke Lembah Goulburn (Goulburn Valley). Jumaat, Sabtu dan Ahad kerja round the clock.

Menyesal pula minum kopi tadi, tak boleh tidur, hence the random scribbling.

I started to like, or enjoy, my work. I must say, it came sooner than I expected. Frankly, I didn't expect it to come at all. Ever.

I ask myself, then, what makes me feel so? I don't know, but I can tell you that I'm looking forward to go to work every morning, I like being in the hospital, I like attending to cases, I'm intrigued by every medical conundrums, and I actually listen to the case conferences. 

I hope that this is not some sort of escapism; you know, stuff like things you do or place you go when you have problems. That's so sissy. I don't want to find myself doing exactly that; not unconsciously and certainly not consciously. 

Well, taking the spirit of a new year, I wish to make myself a new year resolution. 

Here goes: my goal is to make sure that I have a goal; at least a goal per day. 

Seems legit.



Somehow, it reminds me of the first Hadith in the Hadith Arba'in by Imam Nawawi. I  beg you to re-read it, discover and experience whatever there is to read, discover and experience.   



.

Tuesday, November 13, 2012

Learn

“The best thing for being sad," replied Merlin, beginning to puff and blow, "is to learn something. That's the only thing that never fails. 

You may grow old and trembling in your anatomies, you may lie awake at night listening to the disorder of your veins, you may miss your only love, you may see the world about you devastated by evil lunatics, or know your honour trampled in the sewers of baser minds. 

There is only one thing for it then — to learn. Learn why the world wags and what wags it. That is the only thing which the mind can never exhaust, never alienate, never be tortured by, never fear or distrust, and never dream of regretting. Learning is the only thing for you. Look what a lot of things there are to learn.” 

The Once and Future King - T. S. White 

pesan

Ramai orang berpesan-pesan tentang prinsip kebebasan bersuara. Tetapi, tak ramai yang berpesan-pesan tentang sikap kebertanggung-jawaban (accountability) atas apa yang disuarakan.

Cakap memang seronok.


Sunday, November 11, 2012

Bentong

Kebanyakan universiti di sekitar Melbourne telah pun, atau sedang menamatkan penggal akhir untuk kalendar akademik undergraduate 2012. Ramai rakan-rakan dan juniors telahpun habis exam, dan ada yang dah balik Malaysia. Melbourne memang 'sunyi' waktu-waktu summer begini. Bayangkan, kalau separuh dari 9000 orang pelajar Malaysia balik waktu cuti musim panas, mau tak terasa 'kehilangan'? 

Segelintir yang tinggal kebanyakannya ada plan masing-masing; samada summer courses, kerja, atau melancong. Hari ini, ada beberapa sahabat yang masih lagi tak balik akan datang melawat rumah  aku. Daripada yang datang, dua orang adalah pelajar tahun akhir.

Muhammad Hanis dan soon-to-be Dr. Arif Hussin. 

I'm going to miss them. Harap-harap Hanis boleh pertimbangkan untuk sambung PhD kembali di sini dan Arif dapat kerja di sini. Harap-harapnya lah. But I know that the chances are slim. Hanis akan kahwin hujung tahun ini dan dengar ceritanya akan kerja dahulu. Arif dan isterinya merancang untuk kerja di Johor Bahru.

Tak apalah, that's life. People will come, people will go, and you , sir, have to move on.

Aku rancang nak masak-masak sikit.

Ayam panggang ala thanks-giving day, nasi basmathi, tomyam campur dan sayur tumis. Finger food; chips, dan untuk dessert nanti Connoisseur caramel ice-cream.

Nak makan, moh le datang...  



*garu kepala - mana nak cari lengkuas ni...


Saturday, November 10, 2012

Jemput datang

Jemput datang graduation aku nanti.

Robert Blackwood Hall, Monash University Clayton Campus, Melbourne.

6 Disember 2012, Khamis. Petang.

Hehe, Dah setahun kerja, baru nak grad. Sebenarnya aku miss grad tahun lepas. Terpaksa grad-in-absentia atas sebab-sebab sosial.

Clash dengan hari bertunang. Itulah, buat plan tapi tak tengok jadual.


Friday, November 09, 2012

Fixed, dilated.

Deep breath.

" I'm sorry. "

I walked to the edge of the bed, glanced over the clock on the wall, looked at the nurse and said in a soft voice " Time of death ..."

What a sad, sad day.


Wednesday, November 07, 2012

2013

Just received my postings for Post Graduate Year 2 for 2013.

I'll be doing Emergency Medicine -> Paediatrics -> Anaesthetics -> Northern Territory Prevocational GP.

Looks like it could be either Emergency Physician or General Practice for my specialization training, so far.

I have opted to go for Intensive Care Unit instead of Paediatrics, but seems like they have to prioritize the rotation for the BPT (Basic Physician Training) guys. But it is all right, I'm happy with my Emergency and Anaesthetics posting.

The last posting will be quite interesting, I hope. Rural placement in Northern Territory, Australia. Heard so many stories from my colleagues. Can't wait.

Post Graduate Year 2; check.

Residency; check. 

Postings; check.

Alhamdulillah.

Time to plan for other things. Well, things like marriage and family.




Now, that is not fun.

 

Tuesday, November 06, 2012

A black, moonless night.

Memang betullah, dunia itu belenggu. Kehendak keduniaan, sebetulnya. Kehendak keduniaan yang bermatlamatkan kepuasan hati, sebenarnya. Seperti air di lautan, makin diminum, makin haus.

Jaga-jagalah ketika kita putus asa, atau kita di bawah. Ketika itu defense mechanism kita mungkin lemah. Yang bakal merasuk entah segala apa.

Semalam, bos aku tanya, "...actually, come to think about it, why do you think we live in this world?"

Aku rasa, soalan itu terlintas barangkali selepas beberapa insiden di dalam ward. Pesakit yang macam-macam dengan masalah yang macam-macam. Sampai aku rasa, layakkah manusia ini diberikan akal yang sempurna jika karenahnya sebegini hodoh.

Aku tenungn mataya, hela nafas, dan aku jawab "...to be tested, Sir. To be tested that who among us is better in his or her deeds"

Aku cedok jawapan ini dari Kalam Suci Al-Quran, Al-Mulk, ayat 2.

Dia terdiam sekejap. Renung jauh, angguk dan sambung kerjanya. 





Ya Rabb, ampuni dosa. Bantulah hambamu.