Friday, November 18, 2011

The Day

Subhanallah, Alhamdulillah, La ilaha'il Allah, Allahu Akbar!




Dr. Mohd Fitri Ezwan bin Ahmad Baki,

Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery (MBBS), Monash University.





Selesai.
Terima kasih, semua.

.

Tuesday, November 15, 2011

My Oath

To cure; sometimes.

To relieve; often.

To comfort; always.

Insha-Allah.




Now, go away Apollo, Asclepius, Hygieia and Panacea.

And that twin-snaked-eagle-winged long staff of yours.

.


Friday, November 11, 2011

Orang Luar

Kata seorang Laksmana Perang Rusia, Admiral Butakov tatkala pertama kali bersua dengan orang Melayu di Pulau Pinang pada tahun 1842:

"...orang Melayu mempunyai ciri mulia kerana jujur dan selalu menepati janji."

Beliau membuat perbandingan ini dengan bangsa-bangsa lain yang pernah ditemuinya dan berpendapat ini adalah antara ciri-ciri utama orang Melayu. 

Aku temui ulasan ini dari sebuah buku karangan seorang Sarjana Rusia, Prof. Madya Victor Alexandrovich Pogadaev (Виктор Александрович Погадаев) dalam buku karangannya bertajuk 'Malaysia Cintaku Yang Pertama'.




...yang membuatkan aku tertanya-tanya

"wahai bangsaku, apa dah jadi dengan kita sekarang ini?"

.

Wednesday, November 09, 2011

Sheikh al-Fir

"I dare do all that may become a man; Who dares do more is none"


Macbeth: Act 1, Scene 7

.

Monday, November 07, 2011

Batu Gajah

BUKAN SEMUA

Ahli akademik sering  menganggap golongan 'agama' sebagai tidak akademik atau saintifik dalam method perjuangannya.

Golongan 'agama' pula sering curiga dengan ahli akademik yang tiris ke arah 'logik' dan skeptik.

Aku rasa: peliharalah keseimbangan. Kecilkan ego.

Ya Tuhan, peliharalah aku dari kesombongan ilmu pengetahuan.


.

*kemas kini

Tak setuju tak apalah. Setiap dari kita membawa apa amalan yang diusahakan di hadapan Tuhan nanti. Ikhlaskan niat, marilah kita sama-sama bekerja.



.

Wednesday, November 02, 2011

Sudah sunnah orang berjuang..

..mengembara dan berkelana.

Tuesday, October 25, 2011

Sahabat lama

J..


Malam tadi aku mimpi kau. Rindu.

.

soalan

Melayu sepakat, Islam berdaulat.

Apa masalahnya dengan slogan ini?

Saturday, October 15, 2011

Oasis

Beberapa hari yang lepas, aku telah bertemu dengan beberapa pegawai atasan di sebuah IPT di Johor Bahru, atas urusan promosi aktiviti PEMBINA. Terlanjur berbincang, isu-isu seputar hal-ehwal berkaitan dengan belia dan pelajar IPT telah disentuh. Dalam masa hampir sejam, beberapa buah idea telah dilontar dan dicabar. Aku melangkah keluar dari pejabat berhawa dingin itu dengan tersenyum; sudah lama aku tidak bertemu lawan bicara yang begitu stimulating.

Ada beberapa noktah yang ingin aku kongsikan:

Pertama, isu menterjemahkan dan melaksanakan apa yang dicitrakan oleh sesebuah pemikiran adalah isu berzaman dan isu sejagat.

Kedua, commitment terhadap suatu tanggungjawab adalah suatu ciri mewah yang sukar ditemui dikalangan belia masakini. Barangkali lantaran jiwa yang masih bergelora. 

Ketiga, tidak ada golongan yang lebih layak menanggapi isu belia melainkan belia itu sendiri. Golongan senior adalah seperti buruj-buruj bintang di langit malam untuk pedoman sang pelaut.

Keempat, ada perkara dalam hidup yang perlu dibiarkan pegun, dan ada yang perlu ditala mengikut peredaran masa. Memahami dan mengenalpastinya adalah impian setiap revulosioner. 

Kelima, penyakit kencing manis ada banyak persamaan dengan keberadaan umat Islam di negara ini.

Keenam, hikmah dan keyakinan(confidence) adalah kryptonite yang mujarab dalam setiap temuduga dan perbincangan =). Saranan aku ialah; latih tubi dan buat homework beforehand.


Let's work, people!





Friday, October 14, 2011

.

Semoga tabah, wahai ibu.


#nak balik, tapi tak boleh.

.

Tuesday, October 11, 2011

.

Hidup sederhana.

Erti hidup pada memberi.

#matlamat hidup



*kemas kini

Hati tak tenang. Argh!

Solat jom!

Wednesday, October 05, 2011

2, 3 bulan akan datang

Isu dia sekarang ialah supaya tak jadi hangat-hangat tahi ayam.

Sungguh!






*kemaskini

Salah satu benda yang terasa sangat apabila kembali ke tanah air adalah kos sara hidup yang agak tinggi. Menggeletar juga tangan nak bayar groceries di Giant malam tadi. Itupun dah seringkas-ringkas barang.

#belek-belek wallet 

Wednesday, September 28, 2011

Munazzamun fi syu'unihi

Kompleks juga nak kerja ni. Banyak betul paperwork kena buat. Perkhidmatan yang komprehensif memerlukan pengamatan yang lebih terhadap banyak perkara; dari sekecil-kecil nombor telefon kepada sebesar-besar polisi insurans.

IELTS, pemeriksaan kesihatan, jadual imunisasi, pemeriksaan rekod polis, keperluan-keperluan visa kerja, tempat tinggal, tiket etc..

Aku dah la tak minat benda-benda macam ni.

Oh well, latihan bagus.

Munazzamun fi syu'unihi - Tersusun dalam urusan



*Kemas kini

Aku sekarang di Hargreave-Andrew Library. Mulanya nak balik awal selepas selesai submit online assignment, tapi tergendala sebab hujan... Hujan! Dah lama tak hujan lebat sebegini. Mula-mula tadi guruh, kemudian petir, dan lepas tu turun hujan rahmat. Komputer yang aku gunakan dekat dengan tingkap, menghadap makmal kimia tingkat dua bersebelahan dengan taman. Beberapa pasangan kekasih mat saleh 'bersidai' di tepi tingkap, melihat hujan turun menitik-nitik, sambil saling mengungkapkan janji kasih, barangkali. Aku senyum. Sejuk! Sejuk dalam kebasahan dan kedinginan hujan perolakan.Sejuk yang menghembus sampai ke dasar hati. Terasa seperti air wudhu' segar yang diambil di tepi sumur sawah...

Barangkali, dalam seminit dua lagi, redalah hujan. InshaAllah. Kalau tak reda pun, boleh redah rintik-rintik hujan kurniaan Ilahi. Biar basah ubun dan jemalaku. Biar basah denyut nadiku. Biar basah dengan titik-titik Kauthar.

#melankolik


Tuesday, September 27, 2011

vein in vain

bleeding, non-stop.

Aduh la, sakit.

#kafarah dosa.

Friday, September 23, 2011

Teropong

Kata orang, kalau nak merancang, kena tulis.

Baiklah, begini, secara kasar:

Kita mula dengan GV Health di Melbourne. Setahun, atau dua.

Usahakan untuk kembali ke hospital metro. Grab spot untuk physician/surgical training.

Balik Malaysia. 

Itu pilihan pertama.

Pilihan kedua, sama pada bahagian awal.

Balik Malaysia. Sambung.

Pilihan ketiga, sama pada bahagian awal.

Balik Malaysia. Masuk Armed force.

Peluang untuk specialty training memang menarik.

***
Sisi : Profesion

Impian : Mardhatillah. InshaAllah.

Wallahukhairul makirin.


Thursday, September 22, 2011

Melbourne - Johor

Hari yang tinggal boleh dibilang dengan jari.

Shah mat!

Mohon dipermudahkan.


Sunday, September 18, 2011

Road Show Palestine, Melbourne '11

سأقف بجانبك

I'll stand by you.

Thursday, September 15, 2011

Tentatif

Jumaat,

C/WR dengan Dr. A Cassano. Zul balik Malaysia

Sabtu,

Jaga sistem siaraya untuk Majlis 'Searching for Salahuddin' di University of Melbourne. Anjuran ISMA Australia dengan kerjasama Aman Palestin Berhad.

Ahad,

Az-zumar.


Isipadu

Perpaduan - aku rasa - bukanlah bererti siapa ikut siapa, atau siapa join siapa; tetapi duduk bersama untuk mencapai noktah-noktah yang sama atas satu tujuan yang sama.

3 markah penuh! 

Allahu'alam.


Thursday, September 08, 2011

But it's been no bed of roses..

... no pleasure cruise!





Saturday, September 03, 2011

wall

Apa yang anda akan buat jika jalan anda dihalangi oleh tembok besar?

Pejam mata, buka mata, toleh ke kiri, toleh ke kanan, hari ini dan hari esok...

...tembok itu masih di situ?



Monday, August 29, 2011

Hari Raya

..seperti sehelai kain putih.



Saturday, August 27, 2011

Nota

Bukan semua orang yang beramal itu soleh; tetapi semua orang yang soleh itu beramal.

Bukan tempat kita untuk persoalkan niat seseorang. Bukan tempat kita untuk menentukan pahala-dosa seseorang.

"Maka berilah peringatan, kerana sesungguhnya engkau (Muhammad) hanyalah pemberi peringatan".  Al-Ghasiyah : 21




Friday, August 26, 2011

tulus

Tuhan,

Ampuni dosaku,

Selamatkanlah keluargaku dari api neraka-Mu.






Wednesday, August 24, 2011

Tuesday, August 23, 2011

Franklin Street

Accident hari tu. Cedera ringan, cuma kereta teruk.

Mohon doanya.




Friday, August 19, 2011

Dalam dingin subuh

Sahabatku,


Pada Subuh itu ada suatu kekuatan,


Pada Subuh itu ada ikatan kesatuan,


Pada Subuh itu ada janji kemenangan.


Bangkitlah, dan Agungkanlah Tuhanmu.





Wednesday, August 17, 2011

manusia itu kerdil

Islam tidak pernah memusuhi sains. Dan sains juga tidak pernah memusuhi Islam. Islam dan sains bukanlah dua entiti berbeza, tetapi bukan juga synonymous.

Kadang-kadang, dalam kegelojohan kita untuk menggapai kesempurnaan dan kekamilan, kita tanpa sedar masuk ke dalam jurang kekeliruan dan kejumudan yang sering kita cemuh-cemuhkan itu.

Our failure to understand it will cost us another millennia to rise. Again.

Petuanya; sentiasa sediakan ruang yang kosong di dalam gelas.



Thursday, August 04, 2011

Noktah-noktah hidup

Alhamdulillah, dah lebih 4 minggu aku di Melbourne. Setakat ini, adapting well. Mula-mula tak tahan sejuk, tapi lama-lama OK dah. Sekarang dah tak payah pakai jaket tebal-tebal ke hospital. Cuma, eczema masih ada sikit-sikit lagi.

Ward aku sekarang ialah Ward 32 South, Monash Medical Centre (MMC) Clayton, di bawah Jabatan Bedah Jantung (Cardiothoracic). Resident ada 2, Registrar ada 5, Overseas Fellow ada 3, Consultant ada 5. Tidak ada fresh grad/intern, paling muda pun adalah doktor tahun kedua selepas intern, jadi final year students kena jadi intern. Pagi sibuk dengan paperwork, biasanya lepas tengahari baru ada kerja-kerja perubatan atau sesi teaching. 3rd years ada lebih kurang 3 orang, tapi jarang-jarang nampak.

Mula biasanya pukul 7.15am dan habis lebih kurang 5 atau 6pm, bergantung kepada hari. Kalau hari masuk OT, biasanya lebih pukul 7pm. Musalla di hospital ada satu, kecil, dan ruang solat muslimin dan muslimat dibatasi hanya dengan tirai labuh. Paling-paling ramai pun boleh muat dalam 8 orang dalam satu-satu masa. Oh ya, musalla tepi pejabat mini-gereja!

Makanan halal tiada masalah. Mudah didapati dan tak mahal sangat. Tempat tinggal pun OK setakat ini. Pemanas yang ada sangat-sangat berguna. Kadang-kadang, rasa nak peluk bawa tidur sahaja, tapi nanti terbakar pula kulit. Ish.

Alhamdulillah, dapat offer kerja dari Goulburn Valley Health/Shepparton Hospital, Melbourne. Rezeki Ramadhan. Aku terima berita itu dengan rasa syukur dan perasaan yang bercampur. Benar, isu-isu seperti berkhidmat pada negara, pengalaman, duit, keluarga dll bermain-main dalam kepala otak aku. Ada beberapa sebab dibelakang pendirian yang diambil, dan moga Tuhan berikan aku petunjukNya. Mohon doa kalian. Dan seperti selalunya, nak tahu betul atau tidak keputusan yang aku ambil, kita kena serah pada masa untuk 'revelation'.

Aku tak rasa nak kongsikan sebab-sebabnya di sini, barangkali kerana aku tak mahu menganggap ia sebagai usaha untuk menjustifikasi tindakan yang aku ambil. Dan juga, sebab aku tak tahu samada ia betul atau tidak - cuma gerak hati dan inshaAllah aku yakin padanya. Cuma, aku harap sangat, orang-orang yang aku sayang akan memahami kenapa dan mengapa, sekalipun kalian tidak bersetuju.

Ramadhan, alhamdulillah. Kau datang bawa sinar, bawa harapan, bawa cabaran, bawa peringatan. Ada beberapa gol yang telah aku setkan. Harap-harapnya, dapat capai. Moga ia akan menjadi batu tapal dalam sejarah hidup aku. Kali ini. InshaAllah.

Cukuplah dulu. Nak sambung kerja sedikit. Mohon diberi kekuatan.

Ramadhan Kareem.



Yang Benar,
Your friendly neighbourhood brother  









Wednesday, July 20, 2011

Satu dalam seribu

Tulisan ini banyak mengandungi unsur-unsur common sense.

Sebenarnya, dah terlampau banyak cadangan dan kritikan yang kita dengar tentang Malaysia. Tapi tak banyak antara kita yang melakukan usaha pemulihan dan penambahbaikan. Dan, diantara yang melakukannya, tidak banyak yang konsisten. Dan diantara yang konsisten, tidak banyak yang mampu mempengaruhi orang lain untuk melakukan hal yang sama. Buktinya, masalah yang sama tetap berlaku, walaupun dalam bentuk-bentuk yang berbeza.

Secara umumnya, penyelesaian masalah bermula dengan mengenalpasti pokok masalah sebenar, mencari jalan penyelesaian yang holistik, melakukan penyelesaian secara berdisiplin dan menilai semula/muhasabah secara  ikhlas. Sebarang kesilapan boleh timbul dalam mana-mana langkah dalam proses ini, yang menyebabkan samada masalah tak selesai ataupun semakin bertambah.

Tidak ada cara lain, melainkan kita perlu mengulangi proses yang sama. Dari awal hingga ke akhir. Tidak ada jalan pintas.

Dalam situasi di Malaysia, selain daripada masalah yang dinyatakan diatas, aku rasa kebanyakan pendekatan yang diambil selama ini kurang sesuai.

Kebanyakan pendekatan yang diambil untuk mengenalpasti pokok masalah adalah berada pada tahap teknikal/superficial. Dan, yang malangnya juga, langkah-langkah penyelesaian yang diambil adalah bersifat umum dan terawang-awang.

Kita perlu menggali dengan lebih mendalam jika mahu memahami pokok masalah yang dihadapi oleh makhluk yang bernama insan/manusia ini. Pendekatannya perlu filosofis/ruhiy. Kita tidak boleh berpuas hati selagi kita tidak menemui fitrah masalah itu. Tetapi, dalam melakukan penyelesaiannya, langkah-langkah yang diambil perlu konkrit dan bersifat setempat/kontekstual. Satu demi satu dan dikit demi dikit.

Aku yakin, inilah yang dianjurkan oleh Islam.

Aku melihat bahawa konsep akidah yang dibawa oleh Islam bersifat filosofis. Dan cara hidup yang dicitrakan oleh Islam dilahirkan melalui pengabdian/'ibadah kita sehari-hari yang lengkap, praktikal dan konkrit.

Aku yakin, tidak ada agama lain di dunia yang sebegini. Semuanya samada terlampau filosofis atau terlampau ritualistik.

Ya, aku yakin dan bangga dengan itu.

Soalnya, dan cabarannya sekarang, adakah aku mampu melakukanya?

Jalannya sudah tersedia, destinasinya sudah pasti.

Marilah kita sujud; sujud yang memerdekakan.







Saturday, July 16, 2011

Bintang Barkly

cahaya langit siang membutakan pedoman bintang malam

Allahumma balighna Ramadhan.

Friday, June 24, 2011

Délifrance

Melbourne.



Là où tout a commencé, Là où tout finira.

..di mana segalanya telah bermula, di mana segalanya akan berakhir.

Thursday, June 23, 2011

Resus!

ABCDE of life.
  • Airway and C-spine Stabilization
  • Breathing and Ventilation
  • Circulation and Haemorrhage control
  • Disability and Distracting injury
  • Environment and Exposure
Failure of A will kill the patient before B, B will kill before C, and so on and so forth...



" The games afoot! Follow your spirit and upon this charge! "  
Henry V, Act III - William Shakespeare


Sunday, June 19, 2011

semangat!



Tuesday, June 14, 2011

pra-kembara

Kurang dari tiga minggu lagi aku akan pergi ke Melbourne, Australia. Fasa terakhir dalam ijazah perubatan dan pembedahan aku ini. Persiapan tidak ada sangat, cuma selesaikan beberapa perkara formal seperti urusan tiket, visa dan sebagainya. Pakaian yang hendak dibawa pun sekadar congak-congak dalam kepala. 

Untuk pakaian dan keperluan peribadi, boleh sumbat dalam beg hiking 65 liter. Kalau ada ruang lagi boleh letak buku-buku yang gemuk-gemuk tu nanti. Beg ni nanti untuk check-in luggage

Laptop dan barang-barang lain, letak dalam backpack. Yang ni untuk cabin-luggage.

Rasanya nak pakai kemeja, seluar khakis dan sneakers masa flight nanti. 

Sekarang ni nak masuk winter di sana. Baju sejuk yang tebal mungkin memakan banyak ruang. Kalau tak cukup ruang, aku pegang sahaja nanti.

Makanan rasanya aku tak bawa, sebab boleh beli di Asian Foodstore di Clayton nanti. Kalau bawa pun mungkin beberapa perencah nasi goreng.

Yang selebihnya, ialah persiapan hati. Aku nak bawa hati yang kosong. Hati yang sejuk. 

Moga ada secebis kehangatan dalam kedinginan angin kota Melbourne.


.

Wednesday, June 08, 2011

the sea is yours IV

Wake up every morning, and shout ' We are the champions! '




losers.. =)


.

Sunday, June 05, 2011

the sea is yours III

Yeah, I feel like doing it now.

Yeah, why the hell no?

Thanks, scrubs.


the sea is yours II

... if you want it.


.

Thursday, June 02, 2011

the sea is yours

go deeper. see what's inside. see what's happening. see what's functioning. feel the power.

do not satisfied with just one answer. explore new frontiers. expand possibilities.

do it again, again, and again. never give up. hasta siempre.

and the sea is yours, my friend.



Sunday, May 29, 2011

updates

Sedar tak sedar, kurang lima minggu lagi aku akan ke bumi Australia untuk menamatkan ijazah sarjana muda ini pada akhir November nanti. Alhamdulillah, final exam dah lepas, cuma tinggal lagi beberapa disiplin khusus yang perlu aku sudahi. Yang berbaki setakat ini:

1. Paediatrics (HSA, JB)
2. Obstetrics and Gynaecology (HSA, JB)
3. Cardiothoracic Surgery (MMC, Melbourne)
4. Geriatric Medicine (Kingston Hospital, Melbourne)

Untuk Elective, aku memilih Emergency & Critical Care Medicine. Entah kenapa, aku rasa seronok dalam bidang ini. Betul, untuk pertama kalinya sejak memulakan pengajian perubatan hampir enam tahun lepas, akhirnya ada satu disiplin ilmu yang membuatkan aku looking forward setiap hari dan berminat untuk pergi lebih jauh.

Jujur aku merasakan, penguasan aku terhadap ilmu perubatan sebenarnya tidaklah begitu menyerlah, sekadar memuaskan, tetapi aku cukup suka pada prosedur-prosedur perubatan yang bersifat operatif, seperti mengambil darah, IV Cannulation, pembedahan, dsb. I like to get my hands dirty, bro. Dan, aku merasakan, disiplin Emergency adalah yang terbaik untuk aku rebut peluang-peluang sebegini.

Cuma, yang memeningkan aku sekarang ialah, flight aku telah diawalkan atas sebab-sebab tertentu, menyebabkan aku tidak dapat hadir pada minggu terakhir di Obstetric nanti. Mahu tak mahu, aku terpaksa korbankan juga minggu itu, dan pelan aku sekarang ialah untuk mengkompromikan semua cuti sabtu ahad aku, untuk gantikan kembali hari-hari yang tertinggal. Teruk lah aku nanti, takda cuti..

Tapi tak mengapalah, fokus aku sekarang ialah untuk menghabiskan degree ini, dan mempersiapkan diri untuk melangkah ke marhalah yang baru. =)

Buat masa sekarang, pilihan dan fikiran semakin terarah kepada Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh.

Mohon doa dan restu daripada semua. 


"Calves are easily bound and slaughtered,
never knowing the reason why.
But who ever treasures freedom,
like the swallow has learned to fly."


Donna Donna - Joan Baez




an-naba'

Pernah, suatu ketika dulu, aku diberitahu bahawa sebab utama pilihan raya kampus (PRK) di universiti-universiti Indonesia (atau di sana disebut universitas) mendapat perhatian serius adalah kerana, antara lain, kemenangan dalam PRK turut mengesahkan beberapa kerusi perwakilan dalam Dewan Perwakilan Rakyat republik berkenaan.

Dengan kata lain, kuasa legislatif negara, di samping keistimewaan-keistimewaan lain, menanti sang pemenangnya. Maka, secara serta-merta, PRK dan politik kampus menjadi lubuk yang 'rasmi' untuk pelbagai pihak.

Partai-partai politik melihat perkara ini sebagai medan yang subur untuk mengukuhkan lagi cengkaman kuasa politik masing-masing, dan tidak kurang juga terdapat individu-individu yang berjuang semata-mata untuk melindungi hasrat memperkayakan diri dengan kemewahan material.

Kita tinggalkan dahulu perkara itu. Semalam, Perdana Menteri Malaysia mengumumkan bahawa terdapat pertimbangan serius dari pihak kerajaan untuk menubuhkan 'Parlimen Belia', yang fungsinya seakan salah satu medan 'suara rakyat/belia' untuk mengutarakan usul dan cadangan, yang seterusnya akan dibahaskan oleh 'abang-abang/kakak-kakak besar' di parlimen negara.

Tanpa mahu mengupas dari segi strategi/taktik/motif politik DS Najib itu, aku merasakan bahawa ini suatu peluang yang sangat baik untuk beberapa perkara berikut:
  1. Langkah awal untuk mematangkan, atau yang aku rasa lebih utama di fasa ini; untuk merelevankan, politik kampus
  2. ...yang secara tidak langsungnya, akan mempersediakan pemimpin-pemimpin politik, atau yang aku rasa lebih utama; pemimpin-pemimpin masyarakat, yang competent pada masa akan datang
  3. Menyediakan sarana yang baik untuk pengembangan interaksi pemikiran dan intelektual rakyat Malaysia yang bercirikan silang-budaya dan silang-agama
  4. Medan pertemuan dan 'kilang penghasilan' tokoh-tokoh belia di peringkat nasional dan seterusnya di peringkat global.
Aku rasa, samada hijau atau merah, biru mahupun pelangi, akan melihat perkembangan mutakhir ini sebagai salah satu peluang yang sangat berharga untuk dilepaskan.

Akan tetapi, kerisauan aku adalah, apakah parlimen yang bakal tertubuh ini akan menjadi fotostat kepada apa yang berlaku di parlimen negara sekarang?

Maksudnya, apakah parlimen belia ini akan hanya meneriakkan kembali isu-isu jelek dan sentimen-sentimen sampah yang begitu menghantui atmosfera politik negara kita sekarang? Apakah, dengan nada sinis, yang dibahaskan nanti hanyalah klip-klip youtube adegan panas tokoh-tokoh mahasiswa dan penyelewengan duit-duit kutipan kelab?

Apakah kita akan mengulangi dosa-dosa pemikiran politik sempit orang-orang terdahulu?

Jawapannya terserah kepada kita sekarang.

Sebab itu, aku merasakan, suara yang perlu diperjuangkan oleh golongan mahasiswa dan juga belia adalah suara rakyat. Perjuangan mereka adalah dengan membawa isu-isu dan keluh-kesah rakyat dalam kerangka pemikiran akademik untuk seterusnya diketengahkan secara intetelektual dihadapan para pemimpin negara.

Menyorot kembali sejarah Malaysia, tidak, bahkan juga sejarah dunia, perjuangan mahasiswa kampus yang matang akan bersikap intemediary, medium antara sang pemerintah dan rakyat. Mereka akan lantang membela nasib rakyat negara itu dan pada masa yang sama akan mengasuh dan membentuk masyarakat seperti yang dicitrakan oleh prinsip pembangunan negara yang saksama.

Masanya sudah tiba untuk kita mengakui, bahawa landasan di mana lokomotif negara kita berada sekarang sebenarnya menuju ke lembah kehancuran. Para belia sekarang harus sedar dan terjun ke medan perjuangan.

Jika tidak kita, siapa lagi? Jika tidak sekarang, bila lagi?




Saturday, May 28, 2011

home sweet home

third posters (L-R) : Chris, Nadia, Shahzea, Ang, Jay, Shali, yours truly


*jenuh juga aku pujuk brader ambulan tu kasi aku spin sepam dua dgn ambulan ni on the last day in ETD, tp to no avail, haha.




Wednesday, May 25, 2011

tipu-tipu...

...kadang-kadang betul juga!

tak hairanlah kalau industri kesihatan alternatif boleh jadi kencang semacam.


"... and anything with a big-arse science machine can outperform any of them" =)


Sunday, May 22, 2011

buku-filia

"Some books are to be tasted, others to be swallowed, and some few to be chewed and digested: that is, some books are to be read only in parts, others to be read, but not curiously, and some few to be read wholly, and with diligence and attention." - Sir Francis Bacon.

Kata Mortimer Adler, tahap pembacaan tertinggi adalah pembacaan sintopikal; suatu gaya bacaan yang bukan sahaja mampu memuhasabah secara kritis bahan-bahan yang dibacanya, malah, ia mampu untuk menerbitkan gagasan idea yang segar lagi jitu, hasil dari analisisnya.

Sudah tiba masanya untuk masyarakat kita berhenti daripada terus menjadi masyarakat konsumer. Berubahnya masyarakat kita dari masyarakat petani/buruh kepada masyarakat industri tidak menjanjikan apa-apa sekiranya yang terhasil adalah buruh profesional semata-mata.

Kita perlu menjadi bangsa pencipta.

Bangsa yang mencipta adalah bangsa yang bukan sahaja berpengetahuan luas, tetapi bangsa yang berkeperibadian dan berbudaya. Bangsa yang punya jati diri.

Kalaupun kita berasa ia adalah suatu visi yang mustahil untuk jangka masa pendek, kita mulakanlah daripada yang asas - membaca. Dan bacalah, dengan nama Tuhanmu yang menciptakan. Ubahlah statistik pembacaan rakyat Malaysia yang sangat hodoh itu.

Kini barulah aku faham (setelah 7 tahun), mengapa Ibnu Khaldun meletakkan keperibadian sebagai salah satu ciri, disamping pencapaian-pencapaian teknikal, dalam sebuah peradaban.



nota kaki: apa khabar agaknya 'saudara' Zakaria, Azizi dan Said di sana? =)



Saturday, May 21, 2011

Junbi wa dekimashita ka?


Dalam akhbar The Star yang bertarikh 20 Mei 2011, pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah meluluskan cadangan untuk semakan semula proses saringan penerimaan calon-calon pemegang biasiswa pelajaran.

Maknanya, garis pandu yang bakal digunakan untuk memilih calon-calon semakin hampir kepada amalan meritrokrasi dalam ertikata yang sepenuhnya.

Maknanya, tidak ada lagi sebarang faktor pemberat untuk sesuatu kaum, agama, keturunan mahupun yang lain-lainnya.

Adakah kita sudah bersedia?
Junbi wa dekimashita ka?



Wednesday, May 18, 2011

f = ma, ∴ f - ma = 0?

Sering berlaku, terutama apabila kita diminta untuk menganalisis, kita cenderung melihat dari sudut teknikal semata-mata, dan jarang mahu melihat perkaitan antara yang tersurat dan yang tersirat.

Kegagalan untuk memelihara keseimbangan antara dua elemen ini menyebabkan kita terus terperangkap dalam arus berpusar, vortex, yang dahsyat dan ad infinitum.

Manusia idealis dan pragmatis perlu bertemu, berbincang dan bersepakat, agar lebih harmonis.

Tapi, buat masa sekarang, muzakarah seumpama itu pun sebenarnya amatlah idealistik sifatnya.



Tuesday, May 17, 2011

Bandar Tasik Selatan

Moga dimakbulkanNya dan dipermudahkanNya. Amin.


Sunday, May 15, 2011

Belia

Tidak akan berganjak kaki anak Adam di Hari Kiamat hingga disoal tentang empat perkara:
  • tentang usianya; pada apa dihabiskannya
  • tentang masa mudanya; apa yang telah diperjuangkannya
  • tentang hartanya; dari mana datangnya dan ke mana telah dibelanjakannya
  • tentang ilmunya; apa yang telah dibuatnya.
(Hadith sahih riwayat Tirmizi)

Jadi, sebenarnya, bukan hanya solat dan zakat sahaja yang ditanya nanti bro...



Wednesday, May 11, 2011

Teras

Bangsa yang global, menurut Allahyarham Rustam A. Sani, adalah bangsa yang aktif dan adaptive kepada arus dunia ( baca: ilmu pengetahuan, ekonomi, politik dll. ), tetapi tetap cekal dan waspada dalam menyaring pengaruh-pengaruh yang bersifat negatif terhadap bangsanya.

Ringkasnya, ia adalah seni untuk memelihara keseimbangan antara keterbukaan dan penolakan, dengan matlamat untuk terus maju kehadapan. Siapakah yang membuat penilaian-penilaian ini? Tidak lain dan tidak bukan; jati diri.

Soalnya, siapakah yang sebenarnya layak menjadi teras kepada jati diri itu?

Aku yakin, ia adalah Islam.

Islam yang syumul.

ِHai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu... (Al-Baqarah:208)


Tuesday, May 10, 2011

Pilihan

Semakin hari, semakin ramai orang yang berbicara tentang mempertahankan budaya. Dan, pada masa yang sama, jumlah orang yang mahu mengasingkan budaya dari kerangka hidupnya tidak kalah juga banyaknya.

Buktinya mudah. Panggilan-panggilan untuk 'kembali ke jati diri' dan 'pemerkasaan/solidariti budaya' mula memenuhi ruangan media massa - baik di dalam media arus perdana mahupun alternatif.

Tetapi, aku was-was, dalam kalangan mereka ini, belum tentu ramai yang mafhum apakah bentuk budaya yang mahu dipertahan atau ditentang itu. Juga, niat disebalik pendirian yang diambil belum tentu kukuh dan murni sifatnya.

Aku yakin, pemahaman rata-rata masyarakat kita terhadap fungsi dan erti budaya masih bersifat luaran dan dangkal. Di dalam satu khemah pemikiran, budaya mungkin bererti ketuanan bangsa, manakala di khemah yang lain budaya hanyalah tidak lebih daripada aktiviti ritualistik yang sampah.

Masing-masing saling label-melabel puak yang satu lagi. Sudah tak terhitung ramainya orang yang telah dicopkan 'pengkhianat bangsa' di dahi mereka, dan sudah tak terbilang ramainya orang yang telah dipakaikan tanda nama 'rasis & ekstremis' di dada mereka.

Secara jujur, aku merasakan polemik budaya ini bermuara dari kegagalan kita untuk memahami 'budaya' itu sendiri. Andaian-andaian liar yang telah kita sangkutkan pada leher lawan kita sebenarnya membelenggu kembali kaki-kaki kita.

Dan akhirnya, yang akan terus berpanjangan hanyalah prasangka dan prejudis, bukannya kejernihan hidup bermajmuk.

Yang kita harap-harapkan dapat memacu kemajuan, telah berubah menjadi api api kemusnahan.

Tepuk dada, tanya iman.


“Dan demikian (pula) Kami telah menjadikan kaum (umat Islam) umat yang pertengahan agar kamu menjadi saksi atas (perbuatan) manusia dan agar Rasul (Muhammad) menjadi saksi atas (perbuatan) kami.” (Al-Baqarah: 143)


Monday, May 02, 2011

percaya

Melayu sepakat, Islam berdaulat.


Saturday, April 30, 2011

pil dan akar kayu

Antara soalan pesakit yang susah aku nak jawab adalah soalan-soalan berkaitan pantang-larang makan dan kesesuaian ubatan berbentuk herba/makanan kesihatan/makanan tambahan(supplement).

Susah sebab konsep pembuktian melalui ujian klinikal vs testimoni pelanggan/pendapat peribadi/gimik jualan masih lagi asing dalam masyarakat kita.

Perubatan conventional menuduh perubatan kampung sebagai kolot dan tak berasas, manakala perubatan kampung cenderung memperbesar-besarkan kes di mana herba kayu akar mampu mengalahkan kanser.

Bila fikir-fikir balik, aku rasa yang mendasari perseteruan ini adalah perasaan curiga. Curiga kepada ketahyulan dan tradisi Timur. Sangsi kepada kerakusan dan kebongkakan Barat.

Amat malang apabila keuntungan ekonomi dijadikan drive atau aspirasi utama, baik dari pihak syarikat pharmaceutical mahupun syarikat perubatan alternatif, daripada bermatlamatkan 'untuk menyembuhkan pesakit'.

Strategi untuk mempengaruhi potential customer amat mudah. Fokuskan perhatian kepada segala kesangsian dan kecurigaan dan bangkitkan perasaan itu.

Maka, akibatnya, muncullah slogan-slogan seperti 'penemuan yang menggemparkan dunia perubatan sains' dan '...doktor merasa hairan', 'molekul ajaib', 'seribu satu penawar' dan eksploitasi hadis-hadis.

Slogan seperti ini hanya mengukuhkan lagi prasangka dan prejudis antara kedua-dua belah pihak, bukan mencerahkan lagi pemahaman kita tentang ilmu perubatan.

Dan, akhirnya, yang terus tersepit adalah pesakit.

Pesakit, pada waktu ini, terbeban dengan tiga benda:
  • Beban penyakit
  • Beban kos ubatan
  • Beban informasi
Kasihan!


Monday, April 25, 2011

Buscopan, Gascoal, ORS & Loperamide

Hari ini aku MC. Sakit perut + diarrhoea + dehydrated.

Mula-mula, gagahkan juga nak pergi, tapi lepas terhuyung-hayang dlm OT, consultant suruh balik. Ambil ubat dulu, lepas tu balik.

Seksa juga sakit ni. Walaupun tak serius mana.

Muhasabah : ingat lima sebelum lima, syukuri nikmat kesihatan.





Video ini informatif - pengetahuan am.


Saturday, April 16, 2011

teringat

ABC seksyen 2, Shah Alam.


Sunday, April 10, 2011

Internship/Housemanship

Kerja !

Memang seronok kalau berbincang pasal ini. Tambah-tambah lagi sekarang dalam fasa memohon dan memilih tempat kerja.

Untuk aku, polisi buat masa ini adalah 'keep it opened'. Mohon sebanyak mana yang boleh, pastikan ufuk sentiasa terbentang luas.

Keputusan kita buat nanti.


Untuk Malaysia:

1. Hospital Tuanku Bainun, Ipoh.
2. Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru.
3. (belum ditetapkan)


Untuk Australia:

Victoria
Frankston Hospital
Box Hill Hospital
Shepparton Hospital

South Australia
The Queen Elizabeth Hospital
Modbury Hospital

Western Australia
Royal Perth Hospital

Friday, April 01, 2011

.

TheStar.com.my - Opinion (1/4/11)

A doctor I would wait hours for to see



I would like to share my experience at Klinik Kesihatan Kepala Batas, Penang, during my routine medical check-up last week.

It was a busy day for the clinic as usual. As expected I had to wait for my turn to see the doctor. In the humid environment, some people were already showing their frustration, so did I.

When my number was called, I entered Room 6, where I saw a young Chinese doctor. I am impressed by the way this doctor treats his patient.

I don’t know his name but from the way he treated me, I wouldn’t mind waiting for hours to visit such a doctor.

He explained in detail everything regarding my disease, and examined me properly even on such a busy day.

No doctor before him used the stethoscope to listen to my heartbeat and breathing, but he did.

All the previous doctors just informed me “semua darah ok”, except this young doctor who explained my blood results to me in detail.

Although it was lunch hour, this doctor continued to see all the patients.

I would like to take this opportunity to thank this young Chinese doctor in Room 6, Klinik Kesihatan Kepala Batas, for his professional service.

Besides, I hope the Health Ministry will send more doctors to the district clinics to meet the health needs of the rakyat.

ABDUL RAHIM,
Kepala Batas, Penang.



***

Hooray! =)

Friday, March 25, 2011

InshaAllah

If you dont' believe in yourself, nobody else will.

Yes, you can.

InshaAllah.

Monday, March 21, 2011

Bushido

Foto-foto dari negara matahari terbit menunjukkan kepada kita sikap rakyat negara itu. Walaupun diasak dengan bencana dan musibah, disiplin tetap dijaga.

Gambar-gambar manusia beratur panjang-panjang untuk mendapatkan bekalan dan membeli barang keperluan sebagai bukti. Jelas di dada-dada akhbar.

Agaknya perkara yang samakah boleh berlaku di Malaysia?

Kalau teringatkan kes duit syiling dan beras bertabur di atas lebuh raya dulu - rasanya tidak.

Dan kita mengaku kita orang Islam.

Dan kita mengaku kita orang berakhlak =)








Lagu ini menarik. Tahniah Aizat Amdan.




.... yang mengingatkan bahawa aku dah lama tak balik rumah.

Friday, March 18, 2011

Re-thinking

I didn't choose to do medicine to please anyone.

I didn't practice medicine to please anyone.

Long live life!

Monday, March 14, 2011

Seorang Guru Tua.

Guruku yang baik,
Masih lagi mengajar,
Sedang aku kini sudah besar,
Dulu wajahnya muda,
Kini rambut memutih kepala,
Ada anak-anak muridnya,
Kini memegang jawatan tinggi,
Tidak kurang pula,
Bergelar usahawan berjaya.

Guruku yang baik,
Masih di situ,
Masih memandu kereta lama,
Masih menuju sekolah yang sama,
Tiada kelihatan jemu,
Dari air mukanya,
Tiada kedengaran bosan,
Dari suara bibirnya,
Dia gigih menggenggam,
Tanggungjawab yang diamanahkan.

Guruku yang baik,
Dia masih di situ,
Berdiri sebagai guru,
Menabur jasa-jasa,
Dialah pendidik bangsa!




Seorang Guru Tua
Goenawan Mahmood, 1987.
Dewan Bahasa dan Pustaka

Sunday, March 06, 2011

Khair

Esok bermula satu hari baru. Telah berhenti masa rehat.

Mohon petunjukNya, mohon kekekuatanNya, mohon keredhaanNya.




Khair, insha-Allah, khair
..

Monday, February 28, 2011

Qutb

Rindu kamera! Rindu pada badannya yang hitam berkulat, pada lensanya yang pendek kemetot dan juga pada bunyi shutter-nya yang begitu mengasyikkan. Apakan daya, seperti juga manusia, kamera datang dan pergi. Rosak. Duit pun tak mari-mari untuk aku cari ganti. Tapi, rasanya, kalau ada yang baru pun, aku tak boleh namakannya pengganti.

Kamera Nikon D40x tentunya bukan antara wish-list fotografer-fotografer sekarang, tapi what-the-heck, kamera itu telah banyak berjasa padaku. Ke gunung sudah, ke laut sudah, ke hutan sudah, ke kenduri kahwin sudah, ke Australia, Indonesia, Jepun, Thailand sudah, apa lagi yang aku nak? Badannya yang ringan dan fungsi yang tidak begitu kompleks membuatkan dia adalah sahabat kembara yang sejati.

Oh, aku belum beri nama padanya. Baiklah, namanya adalah Qutb.

Rest in peace, buddy. Lest I forget.

Friday, February 25, 2011

Wednesday, February 23, 2011

kita sibuk

Terima kasih sahabat, kerana sungguhpun secara tidak lansung, engkau telah menggesa aku untuk menulis, walaupun sepatah dua.

Kasihan pada penulis novel Interlok yang kini jadi sensasi, Datuk Abdullah Hussain. Kasihan kerana dia adalah mangsa keadaan.

Pelik juga, kerana jarang, di Malaysia, sasterawan diberi publisiti hangat sampai sedemikian rupa.

Pelik juga, kerana jarang, di Malaysia, sebuah buku diberi kritikan padu sampai sebegitu rupa.

Sebab, secara purata, rakyat kita yang berjumlah 28 juta ini sebenarnya tak gemar membaca pun.

*Satu muka surat pada 1997, dua muka surat pada 2002, dan dua naskah buku pada 2005.

Memalukan! Entah apa yang kita sibukkan agaknya.



*kajian profil membaca di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) Sumber: Arkib Utusan Malaysia

Tuesday, February 01, 2011

Merci, Mercy!

Johor made a highlight in 2007 when the state was hit by a sudden, mysterious, statewide flood. It is interesting to note that, if we take monsoon season in this country into account (because it is when the amount of rainfall is greatest) Johor is not among one of those 'typical' places which are likely to be affected by flood.

But it did happen. Why?

Well, I don't know. I don't know how to speculate. What I know is that it could happen again.

Up to this writing, some parts of Johor were already under-water, perhaps due to the unceasing and massive rainfall for the past 3 or 4 days. Areas around Johor Bahru like Kulai and Ulu Tiram were all affected, though not as bad as some areas in Segamat.

Even though the magnitude of the flood is not that menacing as compared to 2007, issues like hygiene and food are still very much reverberate with the same intensity. Why? Probably because the number of families that needs to be relocated is pretty much the same, hence the same amount of victims involved.

I went to Ulu Tiram last night under the banner of MERCY Malaysia, an international humanitarian aid organization, to distribute some health goods and stuff related to personal and basic hygiene. In some areas, in addition, we need to set up mobile clinics. We were organized under several teams and were given specific flood centre to attend to.

In my opinion, food is not really a problem, but hygiene is. The condition of the flood centres are really bad. Taking into account that most of its temporary inhabitants were children, senior citizens and expectant mothers, the gravity of the problem could easily multiplied into a dangerous level. Clean water is a scarcity and waterborne diseases are rampant. And these problems will continue to create nuisance even long after the flood has subsided.

Fortunately, the help is prompt this time. An army of volunteers as well as government sector 'flood' in those areas almost immediately, with various kind of aids and goods. It is good and also heart-warming to see that these people stayed up the night just to make sure that the victims are properly taken care of.

Seeing this thing reminds me that maybe there are still some amount of altruism left, albeit a small one, in this so-called modernizing society. That's right, love and compassion towards others are what we really need these days, even though it is harder to get by, day by day.

On a different note, the team is still organizing a mission tomorrow to an indigenous - Orang Asli - settlement in Kahang. I was told that the place is not accessible now by road. They had to arrange for a boat or two to get there with the Jabatan Hal-Ehwal Orang Asli (JHEOA). They need two teams at least for this particular mission; one team comprised of a medical team and another for huminatarian aid. I was told to be on stand-by tomorrow, and if I join them, that means I won't be home for Chinese New Year holidays. Sorry mom! (as if she reads this)

I need to get back to sleep. May Allah S.W.T forgive us for what we have done and bless us with good life.


"Nothing is stronger than the heart of a volunteer." Lt. Col. James H. Doolittle, April 18, 1942.

Monday, January 31, 2011

Seekor burung pipit di syurga


Kematian itu suatu yang memilukan, tetapi tidak ada yang lebih memilukan daripada menyaksikan kematian.

Petang tadi, sewaktu sedang menyapu sampah, aku ternampak seekor burung pipit kecil di atas lantai di halaman rumah.

Kakinya terkuit-kuit, kepaknya bergetar-getar dan paruhnya seolah-olah tercungap-cungap. Ada kesan luka yang besar di bahagian leher dan bawah kepaknya.

Barangkali baru lepas bergaduh, atau dicederakan oleh makhluk pemangsa.

Aku usiknya sedikit, tapi burung itu hanya membalas lemah.

Untuk seketika, aku frust. Aku tidak tahu apa yang perlu dibuat. Ilmu perubatanku terlalu kerdil untuk membantu makhluk Tuhan ini.

.... Air!

Aku tadahkan semangkuk air dan bantu ia minum. Tubuh kecilnya aku pegang dan suakan paruhnya ke dalam air.

Tubuh kecilnya terkuit sedikit dan perlahan-lahan paruhnya terkapuk menghirup air. Lemah!
Alangkah sayunya..

Tapi, ia tidak lama. Hanya beberapa minit kemudian, sekujur tubuh itu berhenti bergerak. Mati.

Aku tanam jasadnya di halaman rumah.

Saat aku tabur kembali pasir ke dalam liang lahad, aku teringat bahawa yang hidup pasti mati.
Yang pintar, kata Ar-Rasul, adalah manusia yang sentiasa mengingati mati*.

Tapi, yang 'sentiasa' itulah, yang selalu benar aku lupakan.

Selamat tinggal burung, titipkan salamku pada manusia-manusia yang bahagia dan berjaya di alam sana.

Khabarkan pada mereka, aku ingin bersama mereka.






*hadis riwayat ibn Majah daripada ibn Umar radiallahu anhum

Tuesday, January 25, 2011

Dreaming

I have always wondered at how do humans make decision.

A decision is made when we have, or appear to have, more than one choice. Usually, we use few factors to help us to decide.

But, factors can only influence. Religion, moral values, certain philosophies, economy, intellectuality or rationality etc. can only, at best, highlight why a certain choice is far more superior than the other one.

At the end of the corridor, it is not them who made the choice. Who, then, is?

Here's a question. Do we really make a decision while we are dreaming? Is there an active role for the dreamer to make a choice of, say, A instead of B? Or does anyone remember solving any mathematical equation in their dream?

In short, is there any thinking process involved in the realm of dreams?

For, as far as I could remember, dreams are likely to be described as narratives; the dreamer is just there to play the prescribed act.

Therefore, does our subconscious mind made those decisions all this while?

What does subconscious state of mind has to do, if any, with our 'true self' - the soul. Are they the same thing?

Does the choice we made in our dream shows who we really are?

I don't have all the answers. Yet. But, anyhow, here is my verdict.

We do make decision in our dream. We don't really realize it simply because we know exactly what to decide in any given dream-circumstances.

No matter how many options we have, we always knew exactly what to choose and precisely what to do. It is as clear as and as simple as choosing between drinking water or eating sand for a lost and thirsty bedouin.

When the choice is crystal clear, perhaps we don't realize we are actively making one, at all.

Why it is not like that, then, when we are awake?

Or, if you like the expansive version, why do we tend to ignore the subconscious voice while making decision in our day-to-day life?

I believe that if we could somehow reactivate our subconscious mind during our conscious state, then perhaps most of those difficult decision we have to make may not seem so difficult afterall.

Who or what controls this subconscious mind? Where does it come from? Where would it return to?

Perhaps Imam al-Ghazali rhm has something to offer.

According to him "man is formed of a body and a heart- and by the heart I mean the essence of man's spirit which is the seat of knowledge of God" (McCarthy 1980).

I think it is time for me to do some soul-searching. I have a strange feeling that the direction of my quest would behave something like a centripetal force.

To the centre - and to the whole universe!

*yawns* Good night.



* Are we human, or are we dancers? The Killers -Human








Ref:

1. McCarthy, R. J.. Freedom and Fulfillment: An Annotated Translation of Al-Ghazzali's al-Munqidh min al-Dalal and Other Relevant Works of al-Ghazzali. Boston: Twayne Publishers 1980

Friday, January 21, 2011

Papan di Sitiawan

Kalau roboh Kota Melaka,
Papan di Jawa hamba dirikan,
Kalau sungguh Islam bertakhta,
Jiwa raga hamba turutkan!





Moh le kite!

http://www.kemm1511.net

Thursday, January 20, 2011

Kerana itu

Kalau bukan kerana itu,
Barangkali Rasulullah (S.A.W) tak perlu berdarah dihumbani batu,

Kalau bukan kerana itu,
Barangkali Sumaiyyah tak perlu menanggung seksa sembilu,

Kalau bukan kerana itu,
Barangkali Muhajirin tak perlu bersusah ke negeri baru,

Kalau bukan kerana itu,
Barangkali pemuda Badar kecut melihat musuh nan seribu,

Kalau bukan kerana itu,
Barangkali alam Melayu akan kekal beku dan layu,

Ya Tuhanku, apakah itu?
Daku tak lagi tahu.

Monday, January 17, 2011

.

Those that I fight I do not hate
Those that I guard I do not love



William Butler Yeats

Friday, January 14, 2011

made, not born

Mungkin dah terlambat untuk mengucapkan selamat tahun baru. Tapi, sebetulnya, tahun ini aku sendiri agak terlambat untuk menetapkan beberapa gol yang perlu dicapai sebelum 1 Januari 2012 nanti.

Biar banyak manapun senarai gol atau objektif, kebanyakannya boleh dihimpun di bawah payung 'pencapaian'.

Bila memperihalkan soal pencapaian, dua unsur yang tak dapat nak dipisahkan ialah usaha dan bakat.

Sebab, tentunya, pencapaian adalah benda yang lazimnya luar dari jangkauan kita, atau setidak-tidaknya benda yang kita tak biasa dapat atau buat sehari-hari.

Justeru, sumbangan dari usaha yang gigih dan bakat atau nasib memang sangat-sangat dituntut.

Jika 1 Januari diambil kira sebagai tarikh penggenap untuk umur seseorang, maka setelah 24 tahun aku hidup, aku merasakan aku ini tidak ada bakat. Langsung.

Aku adalah manusia yang percaya pada jumlah keringat yang menitik, tulang yang patah, air mata yang berdarah dalam usaha mencapai sesuatu.

....Oookay, mungkin tidaklah sedramatik itu, tapi ideanya begitulah.

Hasil kajian seorang profesor psikologi, Prof. K. Anders Ericsson dari Florida State University baru-baru ini sangat menggamit perhatian untuk ditekuni.

Beliau mengkaji berapa banyakkah peratusan kemahiran itu lahir dari bakat semula jadi dan dari bakat yang diasah.

Umum mengetahui jawapannya.

Yang menarik untuk direnungi ialah usaha yang bagaimanakah diperlukan untuk mengasah kemahiran supaya lebih menyinar?

Katanya, ia menuntut sebuah program latih tubi yang lebih dari sekadar ulangan demi ulangan.

Ada tiga elemen utama:
  • setting specific goals
  • obtaining immediate feedbacks
  • concentrating as much on technique as on outcome

Would it works? Aku rasa ya. Aku cuba tahun ini. Moga-moga tercapai.

Dan untuk para pembaca, selamat mengejar cita-cita anda.

Jika tidak kita, siapa lagi.

Jika tidak sekarang, bila lagi.

Sunday, January 09, 2011

the enemy within



Boredom, not hard work, is the real enemy.


Dr. Andrew Smith, British Medical Journal.

Wednesday, January 05, 2011

Masjid

Nota untuk bank harimau,

Banyaknya lagi duit kena simpan. Sempat ke hujung tahun ni?


Sunday, January 02, 2011

Merak

Peacock is one fascinating bird. So much so that the government of Nepal had hailed its status as the national protected and sacred bird. So, if you hunt that animal, it is by the Nepalese law an offense.

The beautiful one is the male bird. During the mating season, the male bird would flare its magnificent tail to attract the female bird. The one with the more beautiful tail would stands a higher chance of securing a successful courtship.

That is the case of peacock.

But, we're not that different, are we?

Saturday, January 01, 2011

hanya angka semata

Keluarga adalah nukleus semesta. Noktah.

Aku rindukan keluarga yang bahagia dan berfungsi.

Mungkinkah tahun baru ini bakal menjanjikan mimpi-mimpi yang palsu lagi?

Ah, pergi jahanam!