Sunday, September 30, 2012

tying knot

Bukan knot itu. Knot yang dimaksudkan ialah surgical knot.


Hobi aku dalam dua tiga minggu ini ialah practice ikatan pembedahan. Bunyi macam kelakar, tapi itu lah yang aku buat antara masa-masa senggang atau antara satu pembedahan ke satu pembedahan.

Duduk di satu ceruk, guna sutures yang dah expired, main ikat-ikat.

Biasanya dalam pembedahan, bos cabut awal. Lepas part yang crucial, bos biasanya cabut awal dan biarkan trainees/apprentice dia yang tutup balik pembedahan. First few cases dulu, aku terkial-kial nak ikat balik perut yang terburai tu. Pakar bius/anaesthetist dah mendengus dah suruh cepat sikit. Scrub nurse pun dah sibuk kemas-kemas. Orderlies pun dah siap-siapkan katil untuk sorong pesakit keluar dari OT. 

Memang haru!


I refuse to dishonour myself again. 




Sunday, September 23, 2012

Candlebark

Turun naik gunung-gunung. Sesat. Air minuman habis. Cramps. Ubi keledek. Al-Mathurat atas summit.

Memang best.


kredit gambar: bushwalkingblog

Tahun depan buat aktiviti air banyak sikit, kata budak-budak ni. Aku sengih shj. Tak pernah try suhu air sungai di Australia lagi kot depa ni...




Thursday, September 20, 2012

Toleh kebelakang

2005 - Gua Gendang - Gua - Caving

2006 - Wilson Promontory, Victoria - Tepi pantai - Hiking.

2007 - Hutan Lipur Gunung Ledang - Hutan - Camping.

2008 - Hutan Simpan Gunung Pulai - Air terjun - Hiking.

2009 - Tiada

2010 - Taman Negara Gunung Ledang - Gunung - Hiking

2011 - Mersing - Pantai - Kayak

2012 - Lake Eildon, Mansfield - Lembah gunung dan tasik - Camping. Hiking.


Senarai Rehlah/Mukhayyam/Muasykar yang telah disertai, kecuali 2012 (bakal). 2009 tak join sebab exam.

Siapa bilang usrah hanya dalam bulatan sahaja?




Monday, September 17, 2012

Hiqd

Tak tau nak cakap mcm mana, tapi nak cakap jugak.

Well, here goes:

Kalau pekerjaan awak sibuk, katakan sahaja sibuk dan khabarkan bagaimana rupa sibuknya anda.

Buat perbandingan dengan pekerjaan lain semata-mata sebab nak kata awak sibuk - langkah keanak-anakkan.

Aku andaikan begini- awak nak kata awak lawa dengan beritahu betapa hodohnya member anda.

Sama sahaja semua.

Yang mulakan dan yang balas balik.




Yang benar,
Fitri


Saturday, September 15, 2012

goal-less

Bulan 9 dan 10 adalah bulan-bulan getir untuk HMO Year 1 (Hospital Medical Officer) di Australia.

Kebanyakan sesi penilaian, permohonan dan interview sedang berlaku waktu ini. Bulan 10 nanti keluarlah keputusannya.

Keputusan untuk tahun depan, samada bertukar hospital, masuk ke program latihan physician atau surgeon, atau general training

Ramai antara rakan-rakan sekerja berminat dalam line physician, cuma dua atau tiga sahaja yang berminat dalam surgery

Terbalik masa student dulu. Seorang dua sahaja budding physician, selebihnya aspiring surgeon.

Aku?

Time student dulu minat surgery.

Tapi, lama-lama, aku sedar aku ni generalist. Minat nak tau semua, seluas yang mungkin, se-rencam yang mampu. Aku tak suka pada pengkhususan.

Itu yang bila member tanya, aku rasa susah nak jawab.

A field where there is a mixture between this and that.

Barangkali emergency physician, atau general practice.

Dua-dua tu memang tak popular. Kalau kat hospital, kebanyakan doktor di ward ada shj 'komplen' tentang ED, dan orang selalu kata GP ni doktor yang dah tak boleh nak specialize atau dah nak retire.

Setuju atau tidak, itulah stigma dalam profesion dan masyarakat.

Mm, tengoklah macam mana.

Mohon yang terbaik.



.