Tuesday, October 30, 2012

Sahabat Lama

Jangan buat kerja separuh jalan, sambil lewa atau ala kadar.

Buat betul-betul. Lengkap. Berkualiti.

Asas, Jatuh, Potong.

Tamat.

Pekan Tutong

Beberapa hari lepas, aku mimpi yang agak aneh. Aku mimpi solat maghrib di Masjid Sultan Hasanal Bolkiah di Brunei. Aku tak pernah ke Brunei dan tidak pernah tahu kewujudan masjid itu.

Aku tidak anggap serius mimpi itu. Aku bukanlah makhluk yang penting sampai perlu diberi peringatan sebegitu rupa.

Cumanya, kalau boleh, aku ingin solat di masjid itu suatu hari nanti. 

Suatu hari nanti.




Saturday, October 27, 2012

Belakang Rumah

Saja gatal tangan. Nak cuba kamera second-hand. Dan nak familiarize dengan editing software yang baru install.

Scene belakang rumah. Pokok-pokok bunga tu Dr. Adam yang tanam. Termasuk anak pokok terung.

Dan, oh ya, ini juga scene setiap kali solat di bilik. Bilik aku paling belakang dalam rumah ini, sepertimana lazimnya bilik aku dalam rumah-rumah sewa sebelum ini. Ruang solat terus menghadap backyard

 Cadangan: Sila set youtube kepada 1080HD untuk hasil yang terbaik.



Saturday, October 20, 2012

Tukar ward

Semalam hari terakhir aku dalam posting pembedahan. Tak tahu nak rasa apa. Sedih barangkali. Relief pun ada sikit-sikit. Lepas ni masuk general medicine balik.

Sedar tak sedar, cuma tinggal satu rotation/3 bulan sebelum aku menghabiskan housemanship/internship. Ah, masa, cepat sungguh!

Alhamdulillah, rabu lepas dapat offer letter untuk sambung HMO Year 2/Resident dari hospital yang sama. Pengkhususan yang mana, tak tahu lagi. Tapi, aku mengharap untuk buat satu tahun general posting. Aku mohon begini:

1. Emergency Medicine - 3 bulan
2. Paediatric - 3 bulan
3. Obstetric and Gynaecology - 6 bulan

Minta-minta dapat. Amin.

Bulan depan ada intake untuk latihan Family Medicine/General Practice. Lepas sembang-sembang dengan beberapa senior colleague, rasa macam nak apply. Minta-minta dapat. Amin.






Tuesday, October 02, 2012

Lux

Makin lama, aku rasa, sikap berterus terang dalam menyoal atau menjawab bukanlah terhasil dari 'hati kering' semata-mata; ia adalah cerminan ketenangan hati, kejernihan pemikiran dan barangkali kematangan emosi sang penyoal atau si penjawab.

Perlu juga aku nyatakan di sini; berterus-terang tak semestinya bersikap menyakiti perasan;kadang-kadang  cakap berlapik juga boleh jadi terus-terang, berkias juga boleh jadi terus-terang. Asalkan maksud sebenar dapat disampaikan. 

Kenapa terus-terang itu penting?

Sungguh, kita sebenarnya tidak punya masa untuk perkara-perkara 'lain'; ia adalah bebanan yang membawa kelelahan.