Friday, June 24, 2011

Délifrance

Melbourne.



Là où tout a commencé, Là où tout finira.

..di mana segalanya telah bermula, di mana segalanya akan berakhir.

Thursday, June 23, 2011

Resus!

ABCDE of life.
  • Airway and C-spine Stabilization
  • Breathing and Ventilation
  • Circulation and Haemorrhage control
  • Disability and Distracting injury
  • Environment and Exposure
Failure of A will kill the patient before B, B will kill before C, and so on and so forth...



" The games afoot! Follow your spirit and upon this charge! "  
Henry V, Act III - William Shakespeare


Sunday, June 19, 2011

semangat!



Tuesday, June 14, 2011

pra-kembara

Kurang dari tiga minggu lagi aku akan pergi ke Melbourne, Australia. Fasa terakhir dalam ijazah perubatan dan pembedahan aku ini. Persiapan tidak ada sangat, cuma selesaikan beberapa perkara formal seperti urusan tiket, visa dan sebagainya. Pakaian yang hendak dibawa pun sekadar congak-congak dalam kepala. 

Untuk pakaian dan keperluan peribadi, boleh sumbat dalam beg hiking 65 liter. Kalau ada ruang lagi boleh letak buku-buku yang gemuk-gemuk tu nanti. Beg ni nanti untuk check-in luggage

Laptop dan barang-barang lain, letak dalam backpack. Yang ni untuk cabin-luggage.

Rasanya nak pakai kemeja, seluar khakis dan sneakers masa flight nanti. 

Sekarang ni nak masuk winter di sana. Baju sejuk yang tebal mungkin memakan banyak ruang. Kalau tak cukup ruang, aku pegang sahaja nanti.

Makanan rasanya aku tak bawa, sebab boleh beli di Asian Foodstore di Clayton nanti. Kalau bawa pun mungkin beberapa perencah nasi goreng.

Yang selebihnya, ialah persiapan hati. Aku nak bawa hati yang kosong. Hati yang sejuk. 

Moga ada secebis kehangatan dalam kedinginan angin kota Melbourne.


.

Wednesday, June 08, 2011

the sea is yours IV

Wake up every morning, and shout ' We are the champions! '




losers.. =)


.

Sunday, June 05, 2011

the sea is yours III

Yeah, I feel like doing it now.

Yeah, why the hell no?

Thanks, scrubs.


the sea is yours II

... if you want it.


.

Thursday, June 02, 2011

the sea is yours

go deeper. see what's inside. see what's happening. see what's functioning. feel the power.

do not satisfied with just one answer. explore new frontiers. expand possibilities.

do it again, again, and again. never give up. hasta siempre.

and the sea is yours, my friend.