Sunday, March 30, 2008

rangkai nyawa

Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?
As-saff : 2

"tegakkan Islam dalam dirimu dahulu, nescaya Islam akan tertegak di sekeliling kamu"

perlahan tetapi pasti.

jangan sedih, jangan lemah diasak paluan ujian. kita sentiasa diperhatikan.

tidak perlu canang pada dunia tentang kebaikan kita. juga tidak perlu gusar ketika dunia meragui kita.

apalah kiranya ada pertolongan yang lebih bermakna dari pertolongan sang Pencipta?


Gambar di atas memang tak ada kena mengena dgn entri kali ni. jadi kenapa mengada-ngada nak post juga gambar? barangkali tak dapat menahan keseronokan dan rasa geli hati.

beberapa pemuda sedang cuba-cuba masak tom yam. cuba, jangan tak cuba!

Sunday, March 23, 2008

try

Yatta!

- tp nasi lembik sikit, kurang rasa.
- masih ada ruang utk diperbaiki.

Thursday, March 13, 2008

mata

Seorang anak lelaki, lingkungan belasan tahun, perlahan-lahan, dengan penuh hati-hati menyuapkan bubur nasi panas ke dalam mulut emaknya yg disyaki menghidap penyakit breast ca. with multiple organs metastasis. Prognosis? mungkin rendah.

Esoknya, ketika ward round sesi pagi, didapati si emak tidak mahu bersarapan selagi anaknya itu belum sampai. Hampir bergenangan air mata, aku perhatikan, di kelopak mata ward sister. juga mungkin di 'kelopak mata hatiku'.

apakah mungkin aku mampu berbuat sedemikian?

jangan bicara pada dunia jika aku masih angkuh, sombong dan lupa diri.

Sunday, March 09, 2008

gangga negara

Baikkah? Burukkah? aku tak pasti..

Bergerak terus, maju terus!

Halangan tetap ada, aral tetap melintang, esok pasti akan datang.

Background : Dr. Zul yg tak balik lg dari mengundi. Pulanglah, hehe.

Wednesday, March 05, 2008

maaflah!

sekejap sahaja, ok? aku bukan nak meraih undi!

dalam ruangan surat pembaca Utusan Malaysia (04/03/08), ada satu surat daripada seorang mahasiswa bertajuk "Kesedaran mengundi kalangan belia kurang? " . Aku terasa sangat gatal utk 'appraise' surat ini.

Isinya lebih kurang menceritakan tentang 'kelesuan' semangat berpolitik di kalangan mahasiswa yang; menurut sang mahasiswa, ditafsirkan melalui kurangnya peratus belia yang mengundi dalam pilihanraya. Juga disebutkan sifat tidak peduli, akibat tak mengundi, masa depan, dan lagi, dan lagi, dan...

Syabas utk beliau yang menulis. tetapi, di kala kita teriak-teriak soal semangat politik, pernahkah kita terfikir "kenapa kebanyakan belia tak nak mengundi? kenapa tak peduli pasal politik?"

Apakah dianya masalah pokok kepada semua simptom-simptom 'ketidak-pedulian' ini?

Jadi salah belia-lah kalau semua pakat main futsal pada hari mengundi (sebab cuti)? atau shopping?

Apa ya, impression atau tanggapan belia terhadap politik? Politik itu arena manusia bercakaran utk pangkat, perseteruan dan perbalahan, pergelutan utk kuasa dan kebendaan...jadi, barangkali kita berasa jijik utk bermain lumpur bersama-sama org politik. lalu kita pinggirkan diri dari kacau-bilau dan hiruk-pikuk politik.

..or is it? betulkah politik sedemikian rupa? betulkah kalau kita buka lipatan sejarah politik, kita tak akan menemukan apa-apa melainkan kesengsaraan, penindasan atau kezaliman? seolah-olah sudah lenyap kebahagiaan, keamanan dan kemanusiaan. should it be in that way? must it always be in that way?

Kita tak akan peduli kalau kita rasa benda tu tak berkaitan dengan kita, tak penting dan tak relevan.

Jadi, memang bukan salah kita kalau kita tak mahu berpolitik..

memang bukan salah kita kalau kita tak ambil tahu pasal politik

memang bukan salah kita kalau kita tak peduli pasal apa-apa pun!

...or is it?Barangkali tidak. setidak-tidaknya, aku tak fikir begitu.

Kita tak boleh nak menyalahkan orang kalau dia tak peduli. mungkin dia tak tahu...

Terlalu serius? maaflah. sebetulnya aku sedikit emosi tatkala menatap akhbar itu pagi ini ketika menunggu MO utk ward rounds. bukan, bukan sbb politik. mungkin sbb aku lihat liputan berita utk serangan terbaru Israel terhadap saudara-saudara-ku di Palestin sangat ciput. Ya, seperti di atas, mungkin berita itu tak penting.

.. or is it?

Sunday, March 02, 2008

aktiviti ahad

pagi

check basikal dulu.

-gear? ok...

-brake? ok...

-fork depan? ok...

-chain? ok...

-derailer? ok...































partly, it is one of my hobbies. my sports. Tapi, more importantly, tahun ni aku berbasikal ke hospital. jadi, extra precaution perlu diambil kira, hari tu aku hampir-hampir 'eksiden' sbb brake tak 'makan'!

Ha, lepas ni, aku gardening! hobi baru yang dipromote oleh beberapa org sahabat, dan juga Tuan Rumah. Aku sendiri tak pasti dan tak mahir, but just have it a go-lah, see how things work.
















kat background gambar ni ialah member aku. hehe, sorilah mus'ab, aku letak gambar kau tanpa your consent =)
















lepas ni, kita masak, makan, solat dan terus study...

hari ahad aku jadikan sebagai hari rehat, hari koreksi diri, hari persediaan. Kadangkala, dalam keghairahan kita mengejar sesuatu, seringkali kita lupa untuk berhenti sejenak, menilai kembali apa yg telah terjadi, menimbang tara, dan merencana utk hari esok.

if you fail to plan, you plan to fail.

adakah aku terlalu tua utk berbicara pasal ini? lantaklah. aku cuma mengharap, aku tidak reput di dalam perjalanan, lelah termakan dek ujian masa dan keadaan.

cheers!

Saturday, March 01, 2008

Muhasabah.
Perlu ikhlas, yang benar bro! Berbalik pada niat. Berbalik pada hati, Qalb.

Sahsiah.
Kawal lisan. Hmm, lisan adalah cermin isi hati. Berbalik pada hati, Qalb.

Study.
Perlu lebih rajin, konsisten, tersusun. Tetapi aku perlu cekal, tak terhanyut, tak 'sejuk'. Maka, berbalik pada hati, Qalb.

I need some implosion; I had enough of meaningless explosions!

...perlu ada bekalan, aku tidak sekuat mana! Pade doh, =)













pic by kukubesi