Wednesday, June 25, 2008

so close, yet so far

2.30am, 3308 meter atas paras laut

suasana sejuk mengigit tulang sumsum. kabus tebal, lembap dan udara terasa nipis. malam pekat menghitam.
angin kencang, begitu kencang sampai aku rasa macam nak melayang.
700meter lagi utk sampai ke puncak! puncak gunung kinabalu.

gunung kinabalu. gunung itu punya tempat yg istimewa dalam hati aku.
aku mula menyimpan angan-angan utk ke gunung itu sejak dari sekolah menengah lagi. aku juga ingin menurut langkah bapaku yg sudah menawan puncak gunung itu ketika usianya kira-kira sebaya denganku sekarang. setiap kali memandang gambar gunung itu, setiap kali jugalah hatiku terasa begitu sejuk, terasa awan mistis mula menyelubungi jiwaku. terasa jasadku melayang-layang ditiup angin disana nnt.

namun, rencana utk ke puncak pada awal subuh pagi itu tidak kesampaian. angin ribut, hujan dan kabus tebal menyelubungi gunung kesayanganku itu. memang sukar utk bergerak, aku tak nampak satu apapun walaupun dgn bantuan lampu picit. akhirnya mountain guide memutuskan utk tidak meneruskan pendakian, risiko nampaknya terlalu besar utk diambil. namun aku tetap berkeras mahu pergi, begitu juga sebilangan ahli grup. takkanlah.. dah jauh kami mendaki, dari jauh kami dtg, dah lama kami merancang, dah banyak kami melabur, dah lama kami bermimpi, takkan nak berhenti! rugilah! walau apapun alasan yg diberi oleh mountain guide, kami tetap berdegil, sehinggalah beliau memberi kata dua; "puncak atau nyawa". kami akur. seorang ahli grup yg lebih senior menepuk bahuku sambil berkata, kalau di Everest, seasoned climber sekalipun akan mendegar kata sherpa.

pagi itu aku hanya mampu memandang puncak gunung dgn mata hati yg begitu pilu. aku kecewa yg teramat sgt. aku turun ke bawah dengan perasaan hampa. mungkin ramai yg kurang mengerti, biarlah. padaku, utk pendakian kinabalu hari itu bukanlah semata-mata utk menawan puncaknya, bukanlah semata-mata utk sekeping sijil yg bererti apa-apapun. bagaimana harusku gambarkan nikmatnya berada di puncak gunung, seronoknya bersusah payah demi satu matlamat, takjubnya hati melihat agungnya ciptaan Tuhan, kerdil dan hinanya diri disisi alam yg luas, pilu dan insafnya rasa hati tatkala menyembah Tuhanku yg Satu didalam kesejukan angin gunung? tak..takkan tergambar,takkan terzahir.

Igauan kegagalan menghantuiku utk beberapa hari. sudah beberapa malam aku tidak lena tidur. Mungkin perancanganNya lain utkku. Self post-mortem dan muhasabah diri yg dilakukan banyak menenangkan jiwa, banyak meruntuhkan egoku, banyak mengajarku benda yg tak mungkin aku pelajari dengan hanya menelaah buku ataupun kitab. Aku rasa, aku mendapat pengajaran yg paling praktikal utk erti redha. mungkin...

benda yg paling aku nak, itulah yg aku tak dapat. It is so close, yet it is so far.

Qul hu-Allah hu-Ahad!

Friday, June 13, 2008

Gembira, bangga & tersenyum

Selamat Pengantin Baru, Tahniah, Barakallahu lakuma... =)
Akh. Nasrul Muhaimin & Ukht. Fatihah.Nasrul Muhaimin & things we have in common:

i) sekolah menengah yg sama. Dia Form5, aku Form1

ii) sama-sama dalam pasukan kriket sekolah

iii) sama-sama orang Perak!

iv) di bawah satu scholarship yang sama

v) menuntut di universiti yg sama

and the list does not stop here... to brother Nasrul, keep on inspiring us! =)

Tuesday, June 03, 2008

fil imtihan

Baru pagi tadi selesai Peperiksaan Klinikal Objektif Berstruktur (OSCE). Percubaan baru. Stesen pertama untuk pembedahan, Administering anaesthesia & laceration wound suturing. Stesen kedua berkenaan laparoscopic cholecystectomy...

memang jauh dari apa yg aku jangka. hasilnya, cuma sekadar memuaskan. agak kalut di stesen pertama, examining surgeon dan tutor cuma tersengih, aduh.. stesen kedua alhamdulillah, baik pula cardio-thoracic surgeon yg seorang tu kali ni! =)

masih ada lagi beberapa siri peperiksaan. salaam peperiksaan utk sahabat2 sekalian, tak kira di mana jua anda berada. Ma'a taufiq wannajah fil imtihan.

ilmu perubatan(dan juga yg lain2, tentunya) perlu diuji. adakah aku benar2 faham dan yakin dgn apa jua yg dipelajari? bolehkah aku aplikasikan? atau aku akan membisu dan gugup ketika "dibom" dengan soalan-soalan berbisa oleh sang examiner?

itu ilmu. bagaimana pula dengan imanku?kenapakah perlu diuji? apakah bentuk ujiannya?


"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?" al-ankabut : 2