Sunday, December 30, 2012

Malam

Wahai pemuda,
Lazimi-lah qiyam.

Saturday, December 22, 2012

nu'min sa'ah

اجلس بنا نؤمن ساعة

Mari kita duduk sejenak untuk membina semula iman kita..






Hari ini juga mimpi


Tiba-tiba... langkahku terhenti
Sejuta tangan telah menahanku
Ingin ku maki, mereka berkata;

"Tak perlu lagi kau berlari
Mengejar mimpi yang tak pasti,
Hari ini juga mimpi maka biarkan
ia datang..di hatimu"


Ebiet G. Ade - Camelia II


Friday, December 21, 2012

Cuti


Baru check email tadi. Permohonan cuti untuk tahun depan ditolak. Depa bagi tarikh lain.

Macam mana nak buat ni...Susah juga nak explain yang 'orang kita' ni kalau nak kenduri memang kena prepare lama sikit. Lepas itu tak boleh main tukar-tukar tarikh. Nak harapkan adik-beradik, kecil-kecil lagi.


Tak tau nak cakap kat siapa, tulis di ruang vakum ini.

Pening.





Thursday, December 20, 2012

Khazanah

Kadang-kadang aku terfikir kenapa perkataan 'kaum' dalam Bahasa Inggeris adalah 'Race'. Apakah etymology perkataan itu, agaknya.

Bunyinya, as it were, begitu competitive.

Kalau dalam Bahasa Melayu pula bunyinya seakan-akan bernada reclusive

Kalau selak surah al-Hujuraat, manusia diciptakan berbangsa-bangsa adalah supaya saling kenal-mengenal, sementelah nilai manusia dihadapan Tuhan Yang Maha Esa hanyalah taqwa.

Bahasa itu khazanah, kalau anda tertanya-tanya mengapa aku tertanya-tanya. Meluaskan penguasaan bahasa, pada cermatanku, akan memperkayakan khazanah diri.


Monday, December 10, 2012

Competitive

Will you soon be redundant? ...or worse, will you soon be a burden?




Let's move on.


Sunday, December 09, 2012

sekapal

Fatah dan Hamas.

Mereka sudah. Kita bila lagi? 

Ayuh ummat Melayu Muslim, nyatakan solidariti anda!

.