Tuesday, August 28, 2012

Akula

It seems like proactivity is quite different from being hardworking, even though most of the time they are physically the same thing; you ought to do more than what's expected of you.

Like efficiency, proactive is another key working attitude that is highly regarded in my working community.

Most of my colleagues believe that proactivity is a manifestation of sheer interest.

Well, maybe it is.

On the other side of argument, I would like to think that interest is a reflection of one's true character.

Character is quite rigid; hardly dynamic. It means to endure and to resist; seldom to indulge or to absorb.

If it is true, then perhaps it is quite hard for one to develop a new interest.

But, of course, you know it more than I do that such premise is not entirely true.



'Boredom; not hard work, is the real enemy' - Dr. Andrew Smith. British Medical Journal

Akula (romanized) is Russian for shark, by the way. Yes, it may seems random to you, but not to me.




Thursday, August 23, 2012

Lost

One of my patient had passed away this morning.

The one whom I mentioned in my previous entry below.

I mourn for her.

I really do.


Friday, August 17, 2012

Ramadhan 2012

Baru saja balik dari hospital, ada lagi dalam 30 minit sebelum sahur. Empat hari berturut-turut balik lebih masa. Kalau ada gaji overtime mau kaya aku. Tapi, nak buat mcm mana, kerja bukan ikut masa atas kertas.

Dikit demi dikit, aku dah rasa best dlm surgery ini. Bos pun best. Senior pun best. Ada yang strict & stern, ada yang friendly

Sebenarnya, bukan tak boleh pass-kan pada member on-call lain, tapi aku nak pengalaman handle kes. Malam-malam, boleh buat banyak benda, sebab tak ada siapa nak 'menyibuk'. Senior yg on-call pun biasanya yg dah experienced dan approachable. Kecuali Orthopaedic, tulang. Mungkin sebab banyak sgt kes kot..

Tadi ada satu kes, usus kecil tersumbat (small bowel obstruction). Sekali xray, tu dia, perut (gastrum) sebesar bola ragbi. Rush buat naso-gastric tube, dapat drain lebih kurang 3 liter gastric content. Lebih kurang dua botol coke besar.



Selesai, patient tu peluk aku. Makcik, lingkungan 80-an. Terima kasih, katanya, sambil bergenang air mata. Mungkin sakit sangat sebelum ini. Bagi Morphine pun tak jalan.

Kalau kau tanya aku, inilah moment utk ramadhan aku tahun ini. 

Tuhan, terimalah ini sbg tanda pengabdian diriku pada-Mu.

Jom, sahur.




Monday, August 13, 2012

Angpow

Tadi call rumah. Adik-adik dah tanya tentang duit raya. Mula-mula blank sekejap. 

Dah kerja rupanya aku ini.

Tak adanya aku nak bagi banyak-banyak. Cukup buat beli keropok 'super-ring' sudah.


ejaan jawi - "suuber ringkh"
sumber : orientalfood




Sunday, August 12, 2012

Blues

Aku start medical rotation hari itu dengan nights dan weekend cover. Esok, surgical rotation dengan afternoon shift 2.30pm - 12am.

Apa nasib la aku ni.

Kerja malam-malam, masa orang tak ramai.

Masa drama-drama.


Layan I'tikaf dalam ward.


Friday, August 10, 2012

Esok

Bi taufiq wannajah.



10 yang terakhir

...adalah fenomena 'ibadah.

Menyeru diri sendiri dan anda semua untuk merebut peluang ini.




Tulus ikhlas.

Fitri



Monday, August 06, 2012

Oktober nanti

Minggu ini adalah minggu terakhir aku dalam sub-acute medicine. Minggu depan aku akan masuk jabatan pembedahan. Aku akan bermula dengan evening shift, dari 1.30pm - 11.30pm. Hari raya, kalau jatuh hari Ahad, aku kebetulan memang day-off. Alhamdulillah. Tak pasti samada nak beraya di sini atau balik ke city. Dekat sini sebab ada fellow Malaysian doctors, kalau di city ada banyak komuniti Melayu dan sahabat-sahabat karib.

Aku dah plan nak balik Malaysia dalam bulan Oktober. Dalam seminggu macam tu. Tiket dah beli pun sebenarnya, tapi aku masih lagi nak rahsiakan dari keluarga. Aku tak risau nak cerita di sini sebab bukannya depa baca pun blog ni.

Ada beberapa perkara nak dibuat, salah satu yang utama adalah kursus kahwin. Kalau ikutkan jadual, nampak gaya dari airport nanti aku kena rush ke kursus. Walaupun cerita-cerita dari rakan-rakan banyak yang bernada negatif tentang kursus ini, aku harap kursus yang akan aku lalui nanti bermanfaat. Tidaklah semata-mata untuk formaliti.

Dah settle nanti, aku nak pergi ke jabatan agama untuk ambil borang-borang. Aku dah call jabatan ini beberapa hari lepas, dan telah bersembang oleh salah seorang pegawainya. Dalam banyak-banyak prosedur, ada satu borang yang menggelikan hati aku; dokumen akuan bujang. Sebabnya, borang ini perlu disahkan oleh majikan tempat kerja.

Aku dah boleh terbayang muka pelik kerani mat saleh di pejabat Medical Workforce nanti. Dan dari segi logistiknya memang kurang sesuai.

Lalu, aku tanyakan alternatif. Alhamdulillah, Kadi kawasan boleh sahkan. Bolehlah aku melawat Kadi Sitiawan nanti yang orangnya pun aku tak pernah kenal. Harap-harap dia percaya aku bujang terang tang-tang.

Lepas itu, kalau ada masa, aku hendak pergi ke Kuala Kangsar, jumpa sahabat lama. Abdul Rahim Che Hashim, tauke labu sayong berjaya. Nak jumpa orangnya dan ibu bapanya. Dulu, waktu sekolah, ada beberapa kali aku tumpang tidur di rumahnya. Lepas sekolah pun ada juga. Aku agak rapat dengan bapanya, Encik Che Hashim. Ramah orangnya.

Mula-mula kenal dulu, beliau tak banyak cakap, selalu sibuk mengukir labu sayong. Tapi bila dah lama, beliau memang mesra. Banyak cerita; biasalah, orang banyak pengalaman. Aku suka untuk sembang dengan beliau sebab nak berlatih loghat Perak Kuale. Syok betul. Rasa puas. Baru boleh mengaku anak jati Perak. Bukan apa, hometown aku di Sitiawan sebenarnya bandar pendatang. Sitiawan dulu merupakan kampung-kampung cina penoreh getah. Orang Melayu yang ada pun asalnya dari Acheh. Jadi, loghat Perak memang tak strong pun di Sitiawan. Bukan nak berlagak cakap KL.

Kalau jadi, aku ingat nak pergi pagi, dalam dua jam sampailah. Tengahari boleh ajak Rahim makan laksa dan cendol dekat tebing sungai Perak. Zohor di Masjid Ubudiah. Klasik habis. Balik nanti, boleh singgah beli cendawan dan pisang goreng, makan dalam kereta.

Dekat-dekat hari nak balik, aku ingat nak mampir ke Batu Kurau, Taiping. Ziarah pusara arwah ibu dan bapa tunangku. Lepas itu, mungkin boleh singgah di Kamunting, rumah seorang lagi sahabat karib seumur hidup, Muhammad Hakimi Ismail. Seorang engineer yang kini berkerja di Friedrichafen, Germany. Aku rapat juga dengan ayahnya. Suka dengar tazkirah dan peringatannya. Memang 'basah', selayaknya seorang yang gigih dalam arena dakwah dan usrah hingga ke hari ini.

Banyak betul plan. Entah di buat entah tidak. Ini tak termasuk melawat sahabat-sahabat ISMA di KL dan Johor yang terpaksa aku cancel. Ah, masa...

Tak apalah, aku akan luangkan masa cukup-cukup dengan keluarga nanti. Masak di dapur dengan ibu, siram kebun ayah, lawat adik di UiTM dan asrama, buli Fareez si budak kecik. Petang-petang boleh main basketball dengan 'penghulu' Sitiawan, Izwan Haziq dan Wan Muhd Asyraf. Malam pergi mamak atau kopitiam. Subuh di Surau Nurul Hidayah, Taman Mas.

Moga jadi.





Isu lapuk

Celik politik tidak bermakna kita sokong pembangkang.

Begitu juga sebaliknya.

Buta politik tidak bermaksud kita sokong pemerintah.

Politik tidak hanya melibatkan parti politik. Lebih dari itu. Tetapi, of course, politik bukanlah segala-galanya.



Mengapa perlu sedar tentang politik? Kalau sampai harga seluar dalam kita pun akan ditentukan oleh dasar politik, takkan kita tak nak ambil tahu?

Wednesday, August 01, 2012

Lumos

Kata Ustaz Hasrizal "Erti hidup pada memberi".

Setelah sekian lama hanya duduk di barisan pendengar, minggu depan aku akan buat case presentation untuk seminar mingguan hospital. Bos suruh.

Jemput datang. Dewan seminar Elsie-Jones, Goulburn Valley Health. 8.30pg, 10 Ogos.

Tajuknya berkaitan Pyoderma Gangrenosum. Tentang penyakit kulit kompleks yang berkait dengan penyakit-penyakit lain, walaupun sekali pandang bunyinya seakan-akan mantera Harry Potter.

Kalau tak best jangan baling telur tembelang. Aku puasa.







All Ahead Flank!