Sunday, March 15, 2009

jauhke daghi malapetako..

"Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila di jiwa kita masih lagi muda
Dan mentah
Ku lihat hijau"

Hijau - Zainal Abidin

Tuesday, March 10, 2009

I think I've talked too much.

Ya Rabbi, help me abstain from that which I've spoken,

from narcissistic self-adoration.

"Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?"

As-Shaff : 2

Sunday, March 08, 2009

Rahsia lelaki

Tutorial tempoh hari agak memberangsangkan.

"Fitri, when do you think you've become a man?" tanya Dr. H secara tiba-tiba.

Gugup, tetapi dengan spontan dan tanpa ada second thought – anehnya juga dengan yakin dan pantas – aku menjawab "after I had circumcision".

Jawapan ringkas itu disambut dengan deraian tawa dan senyuman-senyuman nakal oleh rakan-rakan lain.

"Menjadi lelaki" adalah satu topik perbincangan yang boleh jadi sangat menarik, tetapi tidak dapat dibincangkan dengan enak jika kita tidak mencapai satu definisi yang universal tentang apa ertinya menjadi lelaki.

Tetapi, belum pun sempat kita pergi lebih jauh, masalah sudah timbul. Definisi dari kaca mata atau sudut pandangan manakah yang wajar digunapakai? Sains? atau budaya? atau agama? Dan sebenarnya, ketiga-tiga entiti ini ternyata mempunyai pengaruh yang sangat dinamik dalam proses mencorakkan dan melahirkan sudut pandangan yang unik untuk sesuatu komuniti itu. Sukar rasanya untuk kita mecapai satu kata yang sepakat, apatah lagi jika ahli-ahli diskusi terdiri daripada pelbagai kaum dan bangsa. Sungguhpun perbincangan tampak neutral dan intelek, tetapi sebenarnya pada setiap hujah ada terselit – secara halus – unsur sinis dan emosi. Masing-masing, secara sedar ataupun tidak – dan secara sengaja ataupun tidak – perlu mengakui bahawa mereka agak defensif dan emosional ketika mempertahankan sudut pandangan yang diwakili dan juga ketika mengkritik pihak yang lain. Masing-masing berpendapat, "lelaki" menurut tafsiran mereka lebih ideal dan lebih "jantan" berbanding pihak yang lain.

Dari sudut lain, sebenarnya, kepelbagaian pendapat-pendapat ini amat menarik minat untuk dikaji. Masing-masing – walau daripada kaum mana sekalipun – punya cara yang unik untuk menzahirkan bahawa mereka sudah "lelaki" – dari berkhatan hingga ke bertatu, dari akauntabiliti hinggalah ke egoisme. Semua ini, pada pandangan aku, dapat kita simpulkan dalam dua tema besar. Bahawa lelaki itu:

  1. mahukan tanggungjawab dan respect
  2. punya kuasa untuk membuat keputusan

Kita ketepikan dahulu soal itu dan pertimbangkan teori-teori berikut;

Umur 21 adalah the magic number dalam kerangka hayat seseorang lelaki menurut ilmu perubatan. Pada umur ini, seseorang lelaki itu dikatakan telah mencapai "kematangan" dalam perkembangan fizikal dan mental (attained full physical and mental development). Tetapi, harus dijelaskan di sini bahawa, ianya tidak bermaksud perkembangan fizikal dan mental sudah terhenti, tetapi lebih menjelaskan bahawa segala kapasiti “kelelakian” sudah dicapai dan bersedia untuk dikembangkan dengan lebih lanjut. Dari segi fizikal misalnya, ketinggian seseorang itu sudah dianggap optimum (walaupun sebenarnya penambahan ketinggian boleh berlaku, tetapi selalu diabaikan kerana perubahannya sangat minimal dan tidak ketara) begitu juga dengan ciri-ciri fizikal yang lain seperti bone density dan secondary sexual characteristic.

Akan tetapi – tidak seperti perkembangan fizikal – perkembangan mental tidaklah begitu straight forward. Biasanya perbincangan tentang isu yang satu ini penuh dengan kontroversi hangat. Umumnya, perkembangan minda sering dikaitkan dengan “kematangan”. Mengapa? Obviously ( pada pendapat aku ) ini kerana perkembangan minda diukur – to a certain extent – dengan kematangan. Now, ini telah membuka satu lagi isu yang menarik; apa itu kematangan? Melalui pengamatanku, lelaki umumnya terasa sangat tercabar jika kematangannya dipertikaikan, tidak kiralah diperingkat umur mana sekalipun (tolak ketepi golongan kanak-kanak). Masing-masing berlumba untuk kelihatan matang. Egonya terusik jika diacah-acah dengan tuduhan “tidak matang” dan “kebudak-budakan”. Tidak keterlaluan rasanya jika aku katakan di sini, lelaki barangkali boleh bertolak ansur dan senyum-senyum pahit jika kematangannya dipersoal dari sudut fizikal, tetapi jika ianya soal pemikiran dan perangai – jawapannya jelas – tiada kompromi! Jika dicabar juga, lelaki yang lemah daya tangkis akan kehilangan keupayaan berfikir secara rasional dan bertukar menjadi makhluk primitif; kuat melenting, emosional, pendendam dan terburu-buru.

Mengapa begitu sensitif? There is no a clear cut answer, but my suspicion is, it is due to what maturity can offer. Kematangan berhubungkait secara lansung dengan kelelakian, dan jika ini benar, hanya lelaki yang “kelihatan” matang wajar diberikan tanggungjawab, respect dan kuasa (seperti dinyatakan di atas)! Dengan kata lain, kalau tidak matang, kamu bukan lelaki!

Tuduhan ini agak harsh (barangkali keterlaluan) dan sama sekali tidak menyenangkan jika kena batang hidung sendiri!

Tetapi, dalam kita mengejar kematangan, what kind of maturity that we’re talking about here? Ini juga begitu kontroversi. Mari kita pertimbangkan, sekali lagi, teori ini:

Apa sebenarnya hallmark yang memisahkan peringkat-peringkat umur seseorang lelaki itu? Untuk tujuan perbincangan kali ini, fokus akan kutumpukan antara keremajaan dan kelelakian.

Seperti rajah ringkas di atas, semasa remaja, arah pemikiran seseorang lelaki itu masih bertumpu kepada dirinya sendiri. It’s all about self. Kesedaran untuk memikirkan persoalan-persoalan tentang orang lain disekitarnya masih lagi di tahap minimal, itupun kalau ada. Kalaupun dia memikirkan tentang orang lain, agenda utamanya masih lagi tidak dapat lari daripada isu kepuasan diri sendiri. Misalnya, si A masuk kelab penyokong Manchester United (contoh je) supaya dirinya tampak cool dikalangan rakan-rakan. Kelab cool, supporters pun mesti cool.

Tetapi, seorang lelaki yang matang, akan mula memikirkan tentang orang lain, akan mula prihatin dan risau tentang apa-apa yang berlaku di sekeliling mereka, dan – to a certain extent – meletakkan kepentingan orang yang dikasihinya lebih daripada dirinya sendiri. Orang lain di sini mungkin terdiri daripada keluarganya, komunitinya, negaranya hinggalah agamanya.

Ini sangat menarik, padaku. Sifat semulajadi yang unik ini nampaknya sangat sesuai dengan fungsi lelaki itu sebagai pemimpin, setidak-tidaknya, jika sudah berkeluarga kelak sebagai ketua keluarga. Ia seolah-olah menyediakan struktur asas supaya lelaki itu bersedia memikul tanggung jawab yang berat ini.

Jadi tidak hairanlah jika lelaki mahukan respect, tanggung jawab dan kuasa. Satu sikap yang semula jadi barangkali. Tapi, bagaimana pula dengan lelaki dewasa yang masih lagi tidak keluar dari kepompong pemikiran “remaja“ ? Ini sangat bahaya! Kombinasi maut antara ketidak-matangan dengan kuasa hanya melahirkan kebinasaan yang diluar jangkaan!

Tetapi, para pembaca sekelian, inilah realiti yang berlaku right in front our very eyes. Statistik menunjukkan punca-punca utama kematian lelaki muda Malaysia adalah akibat kemalangan jalan raya, pembunuhan dan pergaduhan. Punca-punca yang jauh mengatasi masalah penyakit-penyakit kronik seperti sakit jantung, leukemia dan penyakit-penyakit genetik dan kanser yang lain.. Punca-punca yang boleh kita elakkan.

Sayang sekali! Aku memandang perkara ini sebagai satu pembaziran yang sangat merugikan. Ketika masa muda inilah kita punya tenaga raksasa yang boleh kita gerakkan, punya masa yang banyak untuk kita manfaatkan lantaran masih kurangnya lagi komitmen-komitmen lain, punya semangat yang membara dan menyala-nyala. Kita punya segala-galanya, tapi sayang, kerana jalan yang kita pilih salah, hancur segala-galanya. Ini belum lagi kalau kita panjangkan isu ini kepada mereka yang sediakala berada dalam pucuk pimpinan. Apakah kita boleh percaya mereka ini untuk membuat keputusan yang penting-penting dalam menentukan hala tuju hidup kita? Siapa lagi yang hendak kita harapkan untuk membela untung nasib kita kalau bukan pemuda-pemuda kita sendiri? Ayuh, rakan-rakanku sekalian (terutama kalian yang lelaki) serlahkan "kejantanan" mu! (hahahah!)

Pembaca yang budiman, soal "menjadi lelaki", kematangan dan tanggung jawab bukanlah perbincangan yang patut kita bataskan dalam ruang lingkup akademik dan falsafah sahaja, tetapi persoalan yang patut kita muhasabahkan dalam diri kita pada setiap masa dan setiap ketika.

Barangkali, segala apa yang dibincangkan boleh kita simpulkan dengan hadis junjungan besar kita, Nabi Muhammad S.A.W yang berbunyi :

"la yu' minu ahadukum hatta yuhibbu li akhihy ma yuhibbu linafsih"

"tidak sempurna iman seseorang dari kamu sehingga dia mengasihi saudaranya seperti mana dia kasihkan dirinya sendiri."

Sunday, March 01, 2009

Keseimbangan

Sir Robert Hutchinson (1871-1960) adalah antara salah satu doktor yang terkemuka dalam sejarah perubatan Barat. Beliau terkenal sebagai seorang doktor yang berpengalaman, analitikal dan kritis, filosofis dan juga agamawan. Ada satu rangkaian doanya yang aku rasa agak menarik.

From inability to leave well alone
From too much zeal for what is new and contempt for what is old

From putting knowledge before wisdom,
science before art,

and cleverness before common sense,

From treating patients as cases and from making the cure of a disease more grievous than its endurance
Good Lord deliver us

Sir Robert Hutchinson
President, Royal College of Surgeons

Science before art?

Aku teringat sewaktu aku di tingkatan empat, aku ada memasuki satu pertandingan debat Bahasa Inggeris. Tajuk perdebatan pada peringkat separuh akhir ialah "Literature as a compulsory subject in secondary school student" Aku berada di pihak pro-pembangkang. Maknanya, jangan wajibkan sastera, cukuplah, mata pelajaran yang sedia ada pun tak larat nak baca :)

Hari ini, aku ada terbaca satu artikel dalam New Strait Times bertajuk "For undergrads, it's all about 'cari makan' " oleh Chok Suat Ling. Inilah sebabnya aku terkenangkan kembali nostalgia sekolah menengah itu (hehe). Berikut ialah beberapa petikan dari pada artikel itu:

The higher education minister is concerned about the dwindling number of students taking up humanities courses. This has opened up, once again, the longstanding science versus humanities debate

What students want, or indeed clamour for, are those programmes bluntly referred to as the cari makan courses, that will enable them to easily secure jobs, preferably well-paying ones, when they graduate. These are the science-related courses and, to a certain extent, business management programmes.

The dwindling number of students taking up humanities courses was serious enough for Higher Education Minister Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin to voice his concern last week. He said if the trend continued, the humanities -- which encompass courses such as literature, philosophy, music, art and history -- might become irrelevant in future. This would have negative consequences, he cautioned.

"We would have a generation of highly-educated people but they might be totally clueless about things outside their areas of specialisation.." notes Chu Chin Koo, a lecturer at the Asian Institute of Medicine, Science and Technology University.

This scenario is even more glaringly apparent here, he adds, as Malaysians generally do not read for pleasure.

"In the West, the reading habit is still very much alive. Science graduates can thus contribute meaningfully in conversations about subjects outside their scope of expertise. In Malaysia, it is all about getting that gilt-edged scroll and securing a job thereafter.

"I have always believed that when we do something, we tend to emphasise one thing and ignore the others," notes former Universiti Malaya (UM) vice-chancellor Datuk Rafiah Salim:

"It is a pity really. History, for instance, is important as we stand to learn a lot from our past. The focus on science will not wane, but become even more unrelenting.

"We can't run away from this. It is the way forward and we will just have to adjust and adapt," says UPSI's Aminah.

"And if job prospects are indeed the prevailing concern, students should be reminded that it does not matter whether they take science or arts.

"In the end, it is whether they have the requisite soft skills. It is those with excellent communication, leadership and critical thinking skills who are most likely to land the jobs."
Kali ini, aku tak berhajat untuk membuat apa-apa kesimpulan atau andaian, kerana flow of thought aku sendiri pun tidak tersusun kemas lagi. Cuma, aku senaraikan beberapa ibu-ibu idea yang boleh dikembangkan di sini:

  • Sains lebih tinggi dari sastera? Atau sebaliknya? Atau saling memerlukan?
  • Segulung Ijazah. Untuk pekerjaan atau untuk ilmu?
  • Specialist atau generalist?
  • Ke mana arahnya graduan-graduan kita sekiranya terperangkap dalam dimensi ini? Makin maju? atau sebaliknya?

Apapun, setakat ini kesemua buah-buah idea, secara kabur-kabur, menunjukkan satu kesamaan yang agak mudah difahami, tapi mungkin susah untuk diamali. Ia adalah "Keseimbangan".

Barangkali kita boleh pelajari sesuatu dari Firman yang Maha Esa dalam kitabNya:

“Dan demikian kami jadikan kamu ummah yang pertengahan (wasat) untuk menjadi teladan dan saksi kepada umat yang lain”. (Al-Baqarah, 143)